Nagy szükség lenne rájuk, mégis csökkentették a tűzoltók számát

A statisztikák szerint csaknem háromezerrel kevesebb tűzoltó tevékenykedik az Európai Unióban, pedig egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási körülmények.

Gábor Márton
2023. 08. 09. 18:33
null
Oropesa del Mar, 2023. augusztus 2. Erdõtûz lángjait oltják tûzoltók a kelet-spanyolországi Oropesa del Marban 2023. augusztus 2-án. MTI/EPA/EFE/Doemench Castelló Fotó: Doemench Castelló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által közzétett új adatok szerint tavaly összesen 360 ezer tűzoltót tartottak számon, ami kétezer-nyolcszázzal kevesebb, mint 2021-ben – számolt be róla a Politico.

A tűzoltók számának csökkentése az éghajlati válság közepette a katasztrófa tökéletes receptje. Az éghajlatváltozás okozta megnövekedett tűzveszélyt idén nyáron mindenki láthatta, és biztosítanunk kell, hogy a tűzoltóságok rendelkezzenek az életmentő munkájukhoz szükséges személyzettel és erőforrásokkal

– mondta Esther Lynch, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára, amiben felszólította az országokat, hogy növeljék a tűzoltóflottájukba történő beruházásokat.

Az Eurostat adatai szerint 2021 és 2022 között tíz országban csökkentették a tűzoltók létszámát, a legnagyobb számban Franciaországban, Romániában, Portugáliában, Szlovákiában, Bulgáriában és Belgiumban regisztrálták.

Franciaországban 5400 fővel csökkent a tűzoltók száma, míg Romániában 4250, illetve Portugáliában 2907 tűzoltói álláshelyet szüntettek meg.

Eközben különösen a mediterrán országok növelték a flottájukat. Spanyolország ugyanebben az időszakban 617, Olaszország pedig 546 tűzoltóval bővítette állományát.

Brüsszel erőfeszítéseket tett az EU katasztrófaelhárításban betöltött szerepének kiterjesztésére, és állandó tűzoltó repülőgépflottát épít, amelyet a veszélyeztetett országokba lehet küldeni. A szakértők azonban arra is rámutatnak, hogy az erdőtüzek jobb megelőzése és megfékezése érdekében megelőző intézkedésekre, például aktív erdőgazdálkodásra lenne szükség.

Borítókép: Erdőtűz lángjait oltják tűzoltók a kelet-spanyolországi Oropesa del Marban (Fotó: MTI/EPA/EFE/Doemench Castelló)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.