Nemzetközi terrorelhárítási gyakorlatba kezd Oroszország a partnereivel

Eközben Mianmarban befejeződött egy terrorelhárítási parancsnoki törzsgyakorlat is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 07. 13:51
SOJGU, Szergej
Oroszország, 2023. augusztus 4. Az orosz védelmi minisztérium által készített képen Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (k) az Ukrajna elleni orosz háborúban részt vevõ középsõ hadseregcsoport parancsnokságán tett látogatásán egy meg nem nevezett helyen 2023. augusztus 4-én. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terrorelhárítási gyakorlatot tartanak szeptemberben az ADMM+ csoport tagországai katonai kontingenseinek részvételével az orosz távol-keleti Tengermelléki területen – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. 

A tárca azt is közölte, hogy Mianmarban befejeződött egy terrorelhárítási parancsnoki törzsgyakorlat, amelyen az orosz védelmi tárca, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) és az ASEAN Védelmi Minisztereinek Konferenciája Plusz (ADMM+) párbeszédpartnerek képviselői vettek részt.

A befejeződött törzsgyakorlat, az ADMM+-országok kontingenseinek részvételével megtartott terrorelhárítási gyakorlat az előfutára volt annak, amelyet idén szeptemberben rendeznek meg Oroszország Tengermelléki területén

– közölte a védelmi minisztérium. Az ADMM+ csoporthoz az ASEAN- tagállamok (Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnám) mellett nyolc párbeszédpartner (Ausztrália, Kína, India, Japán, Kína, Új-Zéland, Dél-Korea, Oroszország és az Egyesült Államok) tartozik.

A moszkvai katonai tárca szerint a lezárult a mianmari gyakorlat résztvevői első alkalommal gyakorolták a légierő – beleértve a drónokat –, a felderítés és az elektronikus hadviselés korszerű felhasználásának módozatait a terroristák megsemmisítésében. A közlemény alapján a részvevőknek sikerült egységes megközelítést kialakítaniuk a nemzetközi terrorizmus elleni harcmódokkal kapcsolatban. A minisztérium megállapította: a vezetésiponton a katonák bebizonyították, hogy képesek összehangolt együttműködésre és a helyzet gyors felmérésére.

Orosz hírügynökségek hétfőn idézték a The Wall Street Journal amerikai napilap vasárnapi közlését, amely szerint négy amerikai rombolót és egy repülőgépet vezényeltek ki egy Alaszka partjainál nemrég megtartott orosz–kínai tengeri járőrgyakorlat megfigyelésére. Az újság szerint az amerikai Északi Parancsnokság szóvivője nem erősítette meg a mozgósított hajók számát, csak annyit közölt, hogy az intézkedés válaszlépés volt a térségben végrehajtott orosz–kínai gyakorlatra.

A The Wall Street Journal által idézett szakértők szerint a 11 korszerű hajóból álló orosz–kínai csoport augusztus elején példátlanul közel jutott az Egyesült Államok partjához, és ez volt a legnagyobb flottilla, amely valaha megközelítette az amerikai partvidéket. A lap hivatalos forrásra hivatkozva azt írta, hogy a hajók nem jelentettek fenyegetést, mert nem sértették meg az amerikai területi vizeket.

A Fox News amerikai tévécsatorna megszólaltatta Dan Sullivan republikánus alaszkai szenátort, aki szerint az általa képviselt állam közelében megtartott, méreteit tekintve precedens nélküli orosz–kínai flottagyakorlat aggodalomra ad okot. Sullivan elmondta, hogy a 11 hajóból álló csoport Alaszka délnyugati partjai közelében haladt el, és négy amerikai rombolót mozgósítottak az elriasztásukra.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium által készített képen Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (k) az Ukrajna elleni orosz háborúban részt vevő középső hadseregcsoport parancsnokságán tett látogatásán egy meg nem nevezett helyen 2023. augusztus 4-én (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.