New York Times: Egyre többen menekülnek a besorozás elől Ukrajnában

Egyre nő azoknak a férfiaknak a száma Ukrajnában, akik az ukrán hadsereg veszteségeinek hallatán menekülnek a sorkatonaság elől. A besorozást végző tisztek kenőpénzt fogadnak el, hogy a férfiak elkerülhessék a behívót.

2023. 08. 12. 7:15
null
Kijev, 2023. augusztus 10. Ukrán önkéntesek kiképzésen egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. augusztus 10-én, az Ukrjna elleni orosz háború alatt. MTI/AP/Bram Janssen Fotó: Bram Janssen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai háború kezdete, 2022 februárja óta több mint 150 000 ukrán katona halt meg vagy sebesült meg – jelentette a The New York Times nyugati tisztviselők és elemzők becslésére hivatkozva. Az amerikai napilap szerint 

Kijevnek egyre fontosabbá válik az újabb katonák toborzása, miközben nő azoknak a férfiaknak a száma az országban, akik az ukrán hadsereg veszteségeinek hallatán menekülnek a sorkatonaság elől.

Eközben egyre több jelentés lát napvilágot arról is, hogy a sorozást végző tisztek kenőpénzt fogadnak el, hogy a férfiak elkerülhessék a behívót. 
Az ukrán állami határőrség szerint naponta átlagosan húsz embert tartóztatnak le, akik megpróbálják elhagyni az országot.

Az orosz inváziót követő hadiállapot kihirdetése értelmében a 18 és 60 év közötti férfiaknak Ukrajnában kell maradniuk, jelentkezniük kell a helyi toborzóirodákban, és orvosi szűrővizsgálatnak kell alávetniük magukat az esetleges szolgálatra. Vannak kivételek, többek között akik egyetemre járnak, fogyatékossággal élnek vagy legalább három gyermekük van. Számos nő is szolgál az ukrán hadseregben, de ők önkéntesek, nem pedig sorkatonák.

A vesztegetési jelentések hallatán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken leváltotta az összes regionális sorozóbizottság vezetőjét. – Ezt a rendszert olyan embereknek kell irányítaniuk, akik pontosan tudják, mi a háború, és hogy a háború alatti cinizmus és vesztegetés miért hazaárulás – hangsúlyozta az államfő.

Nem lesz többé korrupció a katonai toborzás során. Az összes megyei sorozóbizottság vezetőjét menesztjük és bátor harcosokkal helyettesítjük, akik elvesztették egészségüket a fronton, de megőrizték méltóságukat

 – ígérte az elnök videóüzenetében.

Zelenszkij arról is beszélt, jelenleg 112 büntetőeljárás folyik 33 olyan tisztségviselő ellen, akik a toborzásért voltak felelősek Ukrajna különböző részein, többek között Kijevben, Odesszában vagy Lvivben. Elmondta, néhányuk készpénzt fogadott el, míg mások kriptovalutát, ez az egy különbség, ám a háború iránti cinizmus mindegyik esetben jelen van. 

Az ukrán fegyveres erők vezérkara egyébként a minap jelentésében arról számolt be, hogy hatalmasak az orosz veszteségek, becsléseik szerint 252 780 katona esett el a harcok során. Oroszországnak ugyanakkor mintegy 145 millió lakosa, vagyis háromszor akkora népessége van, mint Ukrajnának. 

Borítókép: Ukrán önkéntesek kiképzésen egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. augusztus 10-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/AP/Bram Janssen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.