Óriási káoszt okoztak a klímaaktivisták az osztrák autópályán

Az erőszakos aktivisták először Bécs, majd Salzburg irányába blokkolták a forgalmat.

Gábor Márton
2023. 08. 29. 17:30
Last Generation Action in Berlin
08 March 2023, Berlin: During a Last Generation action, environmental activists blocked an intersection in the Prenzlauer Berg district. One man attacked the activists several times and tore at their banners. Photo: Sven Käuler/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by Sven Käuler / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Europress/AFP/Sven Käuler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden a Letzte Generation (Utolsó Generáció) nevű radikális klímamozgalom aktivistái blokkolták az autópályát az osztrák St. Pölten közelében. Az akció következményeként 17 embert feljelentettek, kilenc embert pedig ideiglenesen letartóztatott a rendőrség.

A hatóságok szerint a klímatüntetők kedden reggel 9 óra körül zárták le az A1-es autópályát St. Pölten közelében, aminek az eredményeként egy hat kilométeres dugó alakult ki. A rendőrség nagy létszámú kontingenssel érkezett, hogy a lehető leggyorsabban eltávolítsa a klímaaktivistákat a helyszínről. 

Jól értjük, milyen bosszantó lehet a torlódás, azonban mi már évtizedek óta várunk arra, hogy egy kormány végre komolyan vegye a tudomány figyelmeztetéseit. Közel ezer napja várunk egy klímavédelmi törvényre, mert 2021. január 1-től már nincsenek szabályok a szén-dioxid-kibocsátásra Ausztriában. És több mint egy éve várunk arra, hogy az Éghajlatügyi Tanács ajánlásait végre végrehajtsák

 – magyarázta Marina Hagen-Canaval, a szervezet szóvivője.

Azzal, hogy büntetőintézkedésekkel fenyegetnek minket, nem oldják meg a problémát. Ez olyan, mintha egy égő házban segítségért kiabáló embereket beperelnénk a béke megzavarása miatt. A kormánynak az a kötelessége, hogy a legjobb döntéseket hozza meg minden ember számára Ausztriában. És mivel ez nem történik meg, ma itt maradok!

– mondta Dietmar Mayr zwentendorfi aktivista.

A rendőrök gyors intézkedésének köszönhetően azonban a tüntetők nem maradhattak sokáig az autópályán, ugyanis a hatóságok röviddel a megérkezésük után levezették az aktivistákat az úttestről.

Egy nappal korábban, hétfőn a Letzte Generation aktivistái lezárták St. Pölten egyik legfontosabb közlekedési útvonalát, az Europaplatzot, aminek eredményeként óriási káosz alakult ki a városban.

 

Borítókép: Berg kerületben egy kereszteződést zártak le a Letzte Generation szervezet aktivistái (Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Sven Käuler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.