Orosz űrszonda tart a Holdra – képgaléria

Közel ötven év után került sor a kilövésre, az előző állomást 1976-ban a Szovjetunióból bocsátották fel.

Magyar Nemzet
2023. 08. 11. 8:22
null
Vosztocsnij ûrrepülõtér, 2023. augusztus 8. A Roszkoszmosz orosz állami ûrügynökség felvételén fellövésre készítik elõ a Szojuz-2.1b hordozórakétával összekapcsolt Hold-kutató Luna-25 leszállóegységet az orosz Távol-Keleten, az Amuri területen levõ Vosztocsnij ûrrepülõtéren 2023. augusztus 7-én. A tervek szerint még augusztusban felbocsátják a szondát, amely a Hold déli pólusán száll majd le. A küldetés fõ célja a fékezett leszállási technológiák fejlesztése, a Hold belsõ szerkezetének vizsgálata és az erõforrások, köztük a víz felkutatása. A leszállóegység várhatóan egy évig fog üzemelni az égitest felszínén. MTI/AP/Roszkozmosz Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már úton van a Hold felé a Luna–25 nevű orosz automatikus űrállomás egy Szojuz–2.1b hordozórakéta fedélzetén. A kilövésre péntek reggel a a Moszkvától 5450 kilométerre keletre található Vosztocsnij űrrepülőtéren került sor.

Tervek szerint az űrszondának augusztus 20-án kell leszállnia a Hold déli pólusán a Boguszlavszkij-kráter közelében. A Hold ezen területén korábban még senki sem hajtott végre sikeres leszállást.

Ez az orosz holdkutatási program első küldetése. Az előző, Luna–24 állomás, amelyet még 1976-ban a Szovjetunióból bocsátottak fel, 170 grammnyi talajmintát hozott vissza a Földre. A Luna–25 fő feladata a Hold pólusközeli régiójában a talajösszetétel elemzése, víz jelenlétére vonatkozó hipotézisek megerősítése vagy cáfolása. Fúrószerkezete 40 centiméter mélyen hatol majd be a Hold felszínébe. Az állomással a leszállás új technológiáját is kipróbálják – közölte az MTI.

Borítókép: A Roszkoszmosz orosz állami űrügynökség felvételén fellövésre készítik elő a Szojuzs2.1b hordozórakétával összekapcsolt Hold-kutató Luna–25 leszállóegységet az orosz Távol-Keleten, az Amuri területen levő Vosztocsnij űrrepülőtéren 2023. augusztus 7-én (Fotó: MTI/AP/Roszkoszmosz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.