Putyin váratlan bejelentést tett a BRICS-csúcson + videó

Az orosz elnök videóüzenetben elmondott beszédében a Nyugatot tette felelőssé a háborúért.

Gábor Márton
2023. 08. 23. 14:46
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. augusztus 23. Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül vesz részt a BRICS-országok johannesburgi csúcstalálkozóján 2023. augusztus 22-én. A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítõ BRICS-csoport állam- és kormányfõi augusztus 22. és 24. között üléseznek Dél-Afrikában. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev Fotó: Mihail Klimentyev
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A következő BRICS-csúcsot Oroszországban fogjuk megtartani – fogalmazott Vlagyimir Putyin szerdán, a BRICS-vezetők dél-afrikai csúcstalálkozóján videókapcsolaton keresztül elhangzott beszédében. Mint mondta, a jövő évi találkozó fő témája a biztonságpolitika lesz.

Ellenzünk mindenfajta hegemóniát, a kivételesség egyes nemzetek által támogatott fogalmát és az ebből az állításból levezetett neokolonializmus politikáját

 – folytatta az orosz elnök. Putyin a szónoklatában a Nyugatot tette felelőssé az ukrajnai háború kirobbanásáért, mondván, így szeretnék fenntartani hegemóniájukat.

Az orosz vezető szerint a Brazíliát, Kínát, Indiát, Oroszországot és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-csoport szilárdan hisz egy valóban igazságos és a nemzetközi jogon alapuló, többpólusú világrend kialakításában.

Az ukrajnai válság eredetét magyarázva Putyin azzal vádolta a nyugati hatalmakat, hogy elősegítették a 2014-es kijevi alkotmányellenes puccsot. Az elnök szerint pedig a hatalom átvétele után az új ukrán hatóságok háborút indítottak azok ellen, akik korábban elutasították őket. 

Az ukrajnai akcióinknak egyetlen indítéka van: véget vetni ennek a háborúnak, amelyet a Nyugat és ukrajnai bábállamai indítottak a Donbaszban élő emberek ellen

 – hangsúlyozta az elnök.

Moszkva a köszönetét tolmácsolta a BRICS-tagoknak, amelyek, mint mondta, azon dolgoznak, hogy békés eszközökkel, tisztességes módon rendezzék a helyzetet.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül vesz részt a BRICS-országok johannesburgi csúcstalálkozóján 2023. augusztus 22-én. A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-csoport állam- és kormányfõi augusztus 22. és 24. között üléseznek Dél-Afrikában. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.