Rekordokat döntenek a migránsok Nyugat-Európában

Németországban és Nagy-Britanniában is a családegyesítés és a feldolgozatlan kérelmek okozzák a káoszt.

2023. 08. 26. 6:10
null
Gran Tarajal, 2023. augusztus 9. Európába igyekvõ afrikai illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventura szigetén fekvõ Gran Tarajal kikötõjében 2023. augusztus 9-én. A spanyol tengeri mentõszolgálat hajója 335 migránst szállított partra az utóbbi két napban. MTI/EPA/EFE/Carlos de Saa Fotó: Carlos de Saa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyben megoldani a problémát, nem elhozni a bajt

Németországban nemcsak a menekültügyi és migrációs adatok robbanásszerű növekedése figyelhető meg, hanem a családegyesítés terén is drámai növekedés zajlik. Eközben az Augsburger Allgemeine Zeitung csütörtökön arról közölt cikket, hogy a szociáldemokraták és a zöldek ugyanazt a családegyesítési jogot kívánják biztosítani a kiegészítő védelemben részesülőknek, mint az elismert menedékkérőknek, amely után mindegyikük házastársa és gyermekei követhetik őket Németországba. 

A kiegészítő védelem olyan emberekre vonatkozhat, akiket személyesen nem üldöznek politikai, vallási vagy etnikai okokból, és ezért nem ismerik el őket menedékkérőként, de hazájukban polgárháború dúl, vagy akiket önkényes erőszak fenyeget.

Az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt szerint felháborító, amire készül a szövetségi kormány.

Míg 2022-ben összesen 117 ezer ember kapott vízumot családegyesítés céljából, addig idén júniusban már 77 ezer ember. Szomorú rekordév elé nézünk tehát, miközben a kormány folyamatosan újabb és újabb ösztönzőket teremt a tömeges migrációra

írják egy közleményben. Évente ugyanis több ezer olyan külföldi hozzátartozót engednek be az országba, akiknek valójában nincs szükségük védelemre. Az AfD szerint a hazájukban kellene egyesíteni a menedékkérőket a családjaikkal – legalábbis az olyan országokban, ahol valójában nincs is fegyveres konfliktus. Ahogy a párt fogalmaz:

Az AfD is támogatja a menedékjogra nem jogosult migránscsaládok egyesítését – de a hazájukban. Csak ott lehet helyben megoldani a problémákat. Aki viszont a családegyesítéssel egész városok bevándorlását teszi lehetővé minden évben, az szisztematikusan tönkreteszi jólétünket, kultúránkat és szociális rendszereinket – és végső soron a migránsokon sem segít.

Az AfD egyébként már 2018-ban indítványt nyújtott be a német szövetségi parlamentben, a Bundestagban, amelyben a családegyesítés végleges felfüggesztését követelte.

Nagy-Britanniában is a rekordok éve

A nemrég közzétett adatok szerint húszéves csúcson van a benyújtott menedékkérelmek száma Nagy-Britanniában, a június megelőző 12 hónapban 19 százalékkal nőtt ez az érték. Ez azonban csak a probléma egyik fele – mutat rá a The Telegraph brit napilap értékelése. A hatóságok ugyanis rettenetesen el vannak maradva a kérelmek feldolgozásával, aminek a brit lakosság fizeti meg az árát – szó szerint, hiszen a migránsok elhelyezése és támogatása csaknem négymilliárd fontot emésztett fel a vizsgált időszakban.

Ennek a költségnek jelentős eleme az Anglia-szerte mintegy négyszáz hotelben elhelyezett 51 ezer migráns szállásköltsége, ami önmagában napi hatmillió fontot tesz ki.

 A feldolgozatlan kérelmek száma 44 százalékkal, 122 213-ról 175 457-re emelkedett a júniusig tartó 12 hónapban, ami új rekord. Ráadásul a migránsok nyolcvan százaléka, 139 961 fő már több mint hat hónapja vár kérelme elbírálására – ez a szám 57 százalékkal emelkedett egy év alatt. Megdöbbentő módon annak ellenére csökkent a lezárt ügyek száma, hogy jelentősen megnövelték az e területen dolgozó tisztviselők számát – írja a The Telegraph. Márpedig minél tovább húzódik az eljárás, annál valószínűbb, hogy a migránsok olyan jogokat szereznek, amik később megnehezítik a kitoloncolásukat.

Borítókép: Európába igyekvő afrikai illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventura szigetén fekvő Gran Tarajal kikötőjében 2023. augusztus 9-én. A spanyol tengeri mentőszolgálat hajója 335 migránst szállított partra az utóbbi két napban. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Carlos de Saa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.