Súlyos adóemelés jöhet jövőre Franciaországban

Az adójogász szerint a vállalkozások és a magánszemélyek adóterhei is növekedni fognak.

Gábor Márton
2023. 08. 27. 17:50
BORNE, Élisabeth
Wintzenheim, 2023. augusztus 9. Élisabeth Borne francia miniszterelnök (k) látogatást tesz a helyszínen, miután kigyulladt egy fogyatékossággal élõk számára fenntartott üdülõ az északkelet-franciaországi Wintzenheimben 2023. augusztus 9-én. A romok között kilenc holttestet találtak, tizenhét embert sikerült kimenekíteni, két személyt még mindig eltûntként tartanak nyilván. MTI/EPA/Pool/AFP/Sebastien Bozon Fotó: Sebastien Bozon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban az adóemelésekről szóló dráma minden év augusztus végén lejátszódik, ugyanis ebben az időszakban születik döntés a következő pénzügyi törvényekről. A Le Figaro francia lap szerint az adóemelések bevezetésekor a kormányzat mindig ugyanazt a taktikát alkalmazza. Először a média pletykákat kezd terjeszteni az adóemelésekről, majd a kormányfő bejelenti, hogy ezek az emelések a hírekben hallottaknák kisebbek lesznek, vagy hogy nem kerül sor rájuk. 

A 2023-as év sem kivétel a szabály alól a lap szerint, ugyanis olyan állítások kezdtek el terjedni, amely szerint a kormány számos lehetőséget vizsgált meg az állam adóbevételeinek növelésére, többek között az alkoholra kivetett magasabb adót, az autópályákra és repülőterekre kivetett különadót, a repülőjegyekre kivetett adót, az ökoadót vagy akár az építőiparban és a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolajra vonatkozó kedvezmények eltörlését. 

A miniszterelnök, Élisabeth Borne azonban ígéretet tett arra, hogy a háztartásokat terhelő adókat nem fogják növelni. Mindennek ellenére a francia háztartások így is rendkívül nehéz helyzetben vannak, ugyanis az ingatlanadó folyamatosan nő, emellett pedig a számos termék és szolgáltatás adókulcsának az emelésével a háztartások megélhetési költségeit növelik tovább. 

Borítókép: Élisabeth Borne francia miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Pool/AFP/Sebastien Bozon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.