Több ezer polgárháborús robbanószerkezetet találtak, bezárták az iskolát

Csak a szerencsén múlott a tragédia elkerülése – véli a helyi hatóság vezetője.

Magyar Nemzet
2023. 08. 14. 9:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer, a kambodzsai polgárháborúból fennmaradt és fel nem robbant gránátot és más robbanószerkezetet találtak az ázsiai ország északkeleti tartományának egyik iskolájának területén – számolt be mások mellett a brit The Guardian napilap. A lap információi szerint az aknamentesítők három napig vizsgálták át a területet, ezalatt pedig több mint 2000 robbanóeszközt, köztük ezernél is több M79 típusú kézigránátot találtak. 

Az iskolát ideiglenesen bezártuk

jelentette ki Heng Ratana, a Kambodzsai Aknamentesítési Központ vezetője. Mint mondta, csak a szerencsének köszönhető, hogy a középiskola valamelyik tanulója nem találta meg a robbanószerkezetek egyikét, ugyanis amint valaki interakcióba lép azokkal, a tragédia elkerülhetetlen. Hozzátette: a terület a háború idején katonai bázisként üzemelt, éppen ezért valószínűleg még több hátramaradt eszközt fognak feltárni a következő napokban.

A vietnámi háborúval párhuzamosan zajló kambodzsai polgárháború 1975-ben ért véget. Az Egyesült Államok hadserege intenzív bombázásokat hajtott végre az országban – többek közt a mára több mint száz ország által betiltott kazettás bombák bevetésével –, melynek eredményeképp az ázsiai állam a mai napig a világ egyik legsúlyosabban bombázott és aláaknázott országának számít. 

A konfliktust követő évtizedekben körülbelül 20 ezer kambodzsai vesztette életét a fel nem robbant eszközök miatt. 

Az ország vezetése ígéretet tett, hogy 2025-ig Kambodzsa egész területét megtisztítják az életveszélyes szerkezetektől. Mivel az ország aknamentesítő egységei az évek során rengeteg tapasztalatra tettek szert, így 2022 novemberében a vezetés felajánlotta segítségét Kijevnek ezen a területen. 

Magawa, az aknamentesítő patkány

Tavaly januárban, tartalmas életének nyolcadik esztendejében hunyt el Magawa, a Kambodzsában szolgálatot teljesítő aknamentesítő patkány. Pályafutásának öt éve alatt a rágcsáló több mint száz taposóaknát és más robbanószerkezetet szagolt ki – húsz futballpályának megfelelő területet sikerült neki köszönhetően megtisztítani. Karrierje során mutatott hősiességét és eredményeit a PDSA brit állatorvosi jótékonysági szervezet arany medállal jutalmazta, ezzel Magawa lett az első patkány, amely ilyen elismeréssel büszkélkedhetett. Magawát egyébként a belga Apopo szervezet képezte ki, haláláról is ők adtak hírt, mint írták: békés körülmények közt távozott a túlvilágra.

Borítókép: A robbanószerkezetek miatt lezárt iskola udvara (Fotó: AFP/Getty Images/CM)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.