Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Újabb helyről juthat földgáz a magyar tározókba

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.08.29. 19:28 2023.08.29. 19:34
Újabb helyről juthat földgáz a magyar tározókba

A tárcavezető közölte, hogy szlovén kollégájával véglegesítette azt az energia terén történő együttműködési megállapodást, amelynek értelmében zöld jelzést kapott a magyar–szlovén földgáz-interkonnektor építése. 

Szijjártó Péter hozzátette, hogy Szlovénia Magyarország egyetlen olyan szomszédja, amellyel nincs összekötve az ország gázvezetékrendszere, most ezt a hiányt orvosolják. A miniszter kiemelte, az interkonnektor kapacitása 440 millió köbméter lesz évente, amivel megnyílik a szállítás lehetősége az olasz–szlovén–magyar földgázfolyosón. 

Ez egy újabb fontos lépés Magyarország energiaellátásának biztonsága terén. A megállapodást október elején Budapesten írjuk alá

 – tette hozzá. Emellett megerősítették az együttműködést a nukleáris energia terén is. Kiállnak a nukleáris energia használata mellett, az ugyanis fenntartható, olcsó és biztonságos módja a villamos energia előállításának. 

Magyarországhoz hasonlóan Szlovénia is meghosszabbítja atomerőművének élettartamát, és nukleáris kapacitásainak növelését tervezi. A regionális áramtőzsde létrehozásának terén is nagy lépéseket tettünk előre, a lényegi kérdésekben közös állásponton vagyunk, így a magyar–szerb–szlovén regionális áramtőzsde a jövő év elején megkezdheti működését

 – fogalmazott a Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

Borítókép: Szijjártó Péter Ljubljanában tárgyal (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.