Újabb helyről juthat földgáz a magyar tározókba

A külgazdasági és külügyminiszter bejelentése szerint megkezdődhet a magyar–szlovén gázvezetékrendszer összekötése.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 29. 19:28
Fotó: MARTON_KIRALY Forrás: FACEBOOK/Szijjártó Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető közölte, hogy szlovén kollégájával véglegesítette azt az energia terén történő együttműködési megállapodást, amelynek értelmében zöld jelzést kapott a magyar–szlovén földgáz-interkonnektor építése. 

Szijjártó Péter hozzátette, hogy Szlovénia Magyarország egyetlen olyan szomszédja, amellyel nincs összekötve az ország gázvezetékrendszere, most ezt a hiányt orvosolják. A miniszter kiemelte, az interkonnektor kapacitása 440 millió köbméter lesz évente, amivel megnyílik a szállítás lehetősége az olasz–szlovén–magyar földgázfolyosón. 

Ez egy újabb fontos lépés Magyarország energiaellátásának biztonsága terén. A megállapodást október elején Budapesten írjuk alá

 – tette hozzá. Emellett megerősítették az együttműködést a nukleáris energia terén is. Kiállnak a nukleáris energia használata mellett, az ugyanis fenntartható, olcsó és biztonságos módja a villamos energia előállításának. 

Magyarországhoz hasonlóan Szlovénia is meghosszabbítja atomerőművének élettartamát, és nukleáris kapacitásainak növelését tervezi. A regionális áramtőzsde létrehozásának terén is nagy lépéseket tettünk előre, a lényegi kérdésekben közös állásponton vagyunk, így a magyar–szerb–szlovén regionális áramtőzsde a jövő év elején megkezdheti működését

 – fogalmazott a Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

Borítókép: Szijjártó Péter Ljubljanában tárgyal (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.