Vége a kiskapuknak, kitoloncolás vár a bevándorlókra

Az új jogszabály értelmében azokat a migránsokat is ki lehet toloncolni, akik másodszorra is menekültstátusért folyamodnak.

Gábor Márton
2023. 08. 09. 19:50
KISIDA, Fumio
Nagaszaki, 2023. augusztus 9. Kisida Fumio japán miniszterelnök elõre felvett videóüzenetét nézik résztvevõk a Nagaszaki elleni atomtámadás 78. évfordulóján tartott megemlékezésen a japán városban 2023. augusztus 9-én. Az idei megemlékezéseket korlátozzák a szigetországon jelenleg átvonuló Khanun tájfun miatt. Hatvan év óta elõször tartják zárt térben a hagyományosan kültéri központi rendezvényt. MTI/AP/Kyodo News Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán parlament helyi idő szerint pénteken elfogadott törvényjavaslata értelmében, a kormány kezébe egy újabb jogkört adtak, aminek értelmében az ismételten menekültstátushoz folyamodó személyeket is kitoloncolhatják a hatóságok. 

Az alsóház csütörtökön fogadta el a törvényt, amelyet most hagyott jóvá a tanácsosok háza, vagyis a kétkamarás parlament felsőháza, a Kisida Fumio miniszterelnök vezette kormányzó Liberális Demokrata Párt, kisebbik koalíciós partnerük, a Komeito és más konzervatív ellenzéki frakciók támogatásával.

Az új törvény célja, hogy csökkentse a bevándorlási intézményekben történő hosszas fogva tartást, és felgyorsítsa azon külföldiek kitoloncolását, akik túl sokáig maradnak az országban, illetve akik nem tesznek eleget a kitoloncolási parancsnak.

A korábbi törvényben egy kiskaput jelentett a menedékkérelem beadása, ugyanis akkor Japán nem toloncolhatott ki külföldi állampolgárokat hazájukba, amíg menekültstátus iránti kérelmük elbírálása folyamatban van.

A kritikusok aggályokat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy a felülvizsgált jogszabály miatt az érintetteket hazájukban üldöztetés veszélye fenyegetheti.

Borítókép: Kisida Fumio japán miniszterelnök előre felvett videóüzenetét nézik résztvevők a Nagaszaki elleni atomtámadás 78. évfordulóján tartott megemlékezésen a japán városban 2023. augusztus 9-én (Fotó: MTI/AP/Kyodo News)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.