Veszélybe kerülhet Európa a nigeri puccsisták legújabb döntése miatt

Drasztikusan átalakulhat az iszlamista lázadók elleni harc a Száhel-övezetben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 04. 10:18
null
Niamey, 2023. augusztus 3. A puccsistákat támogató tüntetés egyik résztvevõje éljen az Afrikai Egyesült Államok, Niger, Mali, Burkina Faso jelentésû feliratot mutat a nigeri fõvárosban, Niameyben 2023. augusztus 3-án. A tüntetõk a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által bevezetett szankciók ellen tiltakoztak és a francia haderõ kivonását követelték az országból. A katonai hatalomátvételt július 26-án hajtották végre Nigerben. MTI/EPA/Issifou Djibo Fotó: Issifou Djibo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nigeri junta visszavonta csütörtökön a Franciaországgal 1977 és 2020 között kötött katonai együttműködési megállapodásokat – közölte csütörtök éjjel az állami televízióban Amadou Abdramane, a junta képviselője.

Az összesen öt katonai együttműködési szerződés felbontásáról szóló határozatról – amely drasztikusan átalakíthatja az iszlamista lázadók elleni harcot a Száhel-övezetben – Abdramane közlése szerint diplomáciai jegyzéket küldenek Franciaországnak. 

Párizs egyelőre nem reagált a bejelentésre.

A megbuktatott Mohamed Bazoum elnök a The Washington Post című amerikai lapban csütörtökön megjelent véleménycikkében azt állította, hogy túszul ejtették, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy állítsa helyre az alkotmányos rendet Nigerben. Szerinte a puccsnak sikere esetén pusztító következményei lehetnek Nigerre, a térségre és az egész világra nézve.

A demokratikusan megválasztott Bazoumot Abdourahamane Tiani tábornok, a nigeri elnöki gárda volt parancsnoka helyezte házi őrizetbe múlt szerdán és saját magát kiáltotta ki államfőnek a 2020 óta a Közép- és Nyugat-Afrikában történt hetedik államcsínyben.

A Burkina Fasó-i és mali puccshoz hasonlóan a múlt heti nigeri államcsínyt is növekvő franciaellenes hangulat övezte, egyes nigeriek a belügyekbe való beavatkozással vádolják az egykori gyarmattartót.

Niger térségbeli és nyugati partnerei – köztük Franciaország – szankciókat vezettek be, hogy nyomást gyakoroljanak a juntára az alkotmányos rend helyreállítása érdekében.

A junta  csütörtökön felfüggesztette a francia alapítású nemzetközi televízió és rádióadó, a France 24 és az RFI műsorainak sugárzását, amit a francia külügyminisztérium elítélt.

Franciaország 1000-1500 katonát állomásoztat Nigerben, hogy segítsék az országot az al-Kaida és az Iszlám Állam elleni harcban. A puccsok után Burkina Faso és Mali távozásra bírta a francia egységeket, amelyek most Nigerben tartózkodnak. A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS), amely a múlt hét végén erő alkalmazását helyezte kilátásba, ha nem helyezik vissza a hivatalába a megbuktatott elnököt, csütörtökön Abdulsalami Abubakar volt nigériai elnök vezetésével küldöttséget menesztett a fővárosba, hogy meggyőző és békés megoldást találjanak a helyzetre. A küldöttség egyik tagja azonban már péntek reggel közölte, hogy a delegáció néhány óra elteltével el is hagyta az országot, és nem tudtak találkozni sem Tianival, sem Bazoummal.

Niamey-ben aznap ezrek tüntettek, tiltakozva a junta vezetői elleni nyomásgyakorlás ellen. Az egyik tüntető kezében 

Éljen Niger, Oroszország, Mali és Burkina! Vesszen Franciaország, az ECOWAS és az EU!

feliratú tábla volt.

Mali és Burkina Faso közölte, hogy a nigeri beavatkozást az ellenük irányuló hadüzenetnek tekintenék, és Niamey védelmére kelnének. Tiani szerdán mindkét országba elküldte tábornokait, hogy további támogatást szerezzenek a junta számára.

Borítókép: A puccsistákat támogató tüntetés egyik résztvevője Éljen az Afrikai Egyesült Államok, Niger, Mali, Burkina Faso jelentésű feliratot mutat a nigeri fõvárosban, Niamey-ben 2023. augusztus 3-án (Fotó: MTI/EPA/Issifou Djibo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.