Veszélyben az első orosz Hold-misszió

Vészhelyzetet jelentettek a Luna–25 fedélzetéről.

Magyar Nemzet
2023. 08. 20. 7:14
null
Vosztocsnij ûrrepülõtér, 2023. augusztus 11. A Roszkozmosz orosz állami ûrügynökség felvételén felbocsátják a Szojuz-2.1b hordozórakétával és Fregat gyorsítóblokkal összekapcsolt Luna-25 Holdra szálló ûrszondát az Amuri területen levõ Vosztocsnij ûrrepülõtérrõl 2023. augusztus 11-én. Az automatikus kutatóállomás érkezése a Hold déli pólusára várható. Feladata a Hold belsõ szerkezetének vizsgálata és az erõforrások, köztük a víz felkutatása lesz. MTI/EPA/Roszkozmosz Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vészhelyzetet jelentettek az orosz Luna–25 orosz űrszonda fedélzetén – jelentette szombat este az orosz szövetségi űrügynökség. A Roszkoszmosz szerint az eset akkor történt, amikor az űrhajó megpróbált leszállás előtti pályára térni – számolt be a CNN amerikai hírcsatorna.

A művelet végrehajtásakor vészhelyzet alakult ki az automatikus állomás fedélzetén, amely nem tette lehetővé a manőver végrehajtását a megadott paraméterekkel

– áll a közleményben. Az egyelőre nem világos, hogy az incidens megakadályozza-e a Luna–25 eredeti küldetését – azaz, hogy leszálljon a Hold déli pólusánál, amire a tervek szerint hétfőn kerül sor.

A Luna–25 kilövése Oroszország első Hold-missziójának része. Ezt megelőzően 1976-ban a Szovjetunió bocsátotta fel a Luna–24 állomást. A Luna–25 állomás fő feladata a Hold pólusközeli régiójában a talajösszetétel elemzése, víz jelenlétére vonatkozó hipotézisek megerősítése vagy cáfolása lesz. Az állomással a leszállás új technológiáját is kipróbálják. Az automatikus állomást augusztus 11-én lőtték fel.

Borítókép: A Roszkozmosz orosz állami űrügynökség felvételén a Szojuz–2.1b hordozórakétával és Fregat gyorsítóblokkal összekapcsolt Luna–25 holdraszálló űrszonda felbocsátása látható az Amuri területen lévő Vosztocsnij űrrepülőtérről 2023. augusztus 11-én (Fotó: MTI/EPA/Roszkozmosz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.