Zelenszkij nincs biztonságban – újabb merényletet terveztek az ukrán elnök ellen

12 évet kaphat az a nő, akit az ukrán titkosszolgálat (SZBU) azzal vádol, hogy információkat gyűjtött az oroszoknak Volodimir Zelenszkij júliusi mikolajivi látogatásával kapcsolatban. A nőt állítólag rajtakapták az átadásnál.

Magyar Nemzet
Forrás: Braitbart2023. 08. 08. 7:29
ZELENSZKIJ, Volodimir; ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2023. július 8. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Recep Tayyip Erdogan török államfõvel tartott közös sajtóértekezleten Isztambulban 2023. július 7-én. MTI/EPA/Tolga Bozoglu Fotó: Tolga Bozoglu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Merényletet terveztek az oroszok Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen, amikor júliusban a frontvonalhoz közel eső Mikolajiv városába látogatott. Az SZBU szerint egy nő információkat gyűjtött az elnök útjáról, amit az oroszoknak szándékozott átadni, de rajtakapták, a merényletet pedig megakadályozták – írja a Breitbart amerikai híroldal.

A nő Zelenszkij látogatása mellett lőszerraktárak és egyéb hadi felszerelések elhelyezkedéséről is igyekezett információkat gyűjteni.

Jelenleg előzetes letartóztatásban van, tovább folyik ellene a nyomozás, és akár 12 év börtönt is kaphat fegyverek, fegyverzet és katonai felszerelések Ukrajnába történő átadására, szállítására, a fegyveres erők mozgására, áthelyezésére vagy elhelyezésére vonatkozó információk jogosulatlan terjesztése miatt.

Mint azt megírtuk, Zelenszkij gyakorlatilag folyamatos életveszélyben van, csak az invázió utáni néhány hétben tucatnyi merényletkísérletet élt túl. Az ukránoknak van terve a kormányzás folytonosságára egy ilyen esetben, mondta el korábban Antony Blinken amerikai külügyminiszter, részleteket azonban nem volt hajlandó elárulni.

Azonban nem csupán az ukrán elnök élete van veszélyben: az oroszok is megvádolták az ukránokat, hogy merényletet terveztek Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, többek között drónok felhasználásával.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.