A Birminghami Egyetemről is segítenének az ukrán demokrácián

A Birminghami Egyetemet a világ száz legjobb intézménye között tartják számon.

Magyar Nemzet
Forrás: Kyiv Post2023. 09. 03. 6:25
A Birminghami Egyetem Aston Webb épülete. (Forrás: Mr Singh / Twitter)
A Birminghami Egyetem Aston Webb épülete. (Forrás: Mr Singh / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Birminghami Egyetem és a lvivi Ivan Franko Nemzeti Egyetem (IFNUL) az ukrán alkotmánybírósággal együttműködve meghatározta azt az első ezer fogalmat, amely az ukrán demokrácia fejlődését segíti – hívta fel a figyelmet a Kyiv Post angol nyelvű ukrán hírportál. A jogi kifejezéseket tartalmazó angol–ukrán kézikönyv tudósok, emberjogi aktivisták és jogi szakértők számára készült.

A Birminghami Egyetem nemzetközi rektorhelyettese, Robin Mason professzor jelentős lépésnek nevezte a kézikönyvet, amely megkönnyíti az ukrán jogi dokumentumokkal foglalkozók munkáját.

A jogi kifejezések pontos és precíz meghatározásának biztosítása tovább fogja erősíteni a jogállamiságot Ukrajnában, támogatni fogja Ukrajna alkotmányos demokráciává fejlődését és az euroatlanti integrációt, miközben kezeli a posztszovjet jogi terminológia ukrán jogrendszerben való alkalmazása által okozott örökölt problémákat

– fogalmaztak a szerzők a szótár kapcsán.

A jogi szótár segít tisztázni a jogállamiság alkalmazását az ukrán joggyakorlatban – amely Kijevnek az uniós integrációja miatt fontos.

Amint arra a Kyiv Post is felhívta a figyelmet, már a kézikönyv elkészítésének a folyamata is értékes, ugyanis az egyesíti a két egyetem hallgatóit és kutatóit, ami erősíti Ukrajna kultúrájának, gazdaságának és társadalmának fejlődését.

A Birminghami Egyetem segít az IFNUL-nak egy mesterképzési program kidolgozásában is, sőt hosszabb távon egy kölcsönös csereprogram kialakítása is a napirenden van, amellyel az egyetem hallgatói a másik intézményben is eltölthetnek szemesztereket.

A két egyetem között a nyáron egy nyári egyetemet is szerveztek, ahol a brit egyetem hallgatói az ukrán kultúráról, nyelvről, történelemről és geopolitikai helyzetéről tanulhattak.

A Birminghami Egyetemet a világ száz legjobb intézménye között tartják számon, neves kutatók és oktatók érkeznek ide. Az intézménynek több mint 150 országból több mint nyolcezer nemzetközi hallgatója van. Mindez tehát nagy lehetőség a lvivi egyetemnek, amelyet az 1200–1400. helyen tartanak számon az egyetemi rangsorokban.

Borítókép: A Birminghami Egyetem Aston Webb-épülete (Forrás: Twitter/Mr Singh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.