A demokraták nem adják fel, ismét bíróság elé citálták Trumpot

Bár az eddigi próbálkozások épp fordítva sültek el, és csak növelték Donald Trump volt amerikai elnök népszerűségét a jövőre esedékes elnökválasztás előtt, a demokraták nem adták fel, és újabb ügyben citálták bíróság elé Trumpot. A demokrata bíró szerint a volt elnök és üzletember felülértékelte vagyonát, hogy hasznot húzzon az olcsóbb hitelekből és az alacsonyabb biztosítási költségekből.

2023. 09. 27. 15:29
TRUMP, Donald
Arlington, 2023. augusztus 3. Donald Trump volt amerikai elnök kiszáll repülõgépébõl az arlingtoni Ronald Reagan Washingtoni Nemzeti Repülõtéren 2023. augusztus 3-án, amikor vádismertetésre meg kell jelennie a washingtoni szövetségi bíróságon. A volt elnököt többek között az Egyesült Államok rovására bûnszövetkezetben elkövetett csalással és hivatalos eljárás akadályozásával vádolják a 2020-as elnökválasztás utáni hatalomátadással kapcsolatban. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A manhattani ügyészség eredetileg büntetőpert szeretett volna indítani Trump ellen ebben az ügyben is, de végül a polgári eljárás mellett döntöttek. Az amerikai jog sajátosságai miatt 

az ügyészség rendszerint akkor hoz ilyen döntést, ha a büntetőügyben nem érzi elég szilárdnak a bizonyítékokat.

A demokrata bíró szerint a volt elnök és üzletember felülértékelte vagyonát, hogy hasznot húzzon az olcsóbb hitelekből és az alacsonyabb biztosítási költségekből.  A bíró úgy döntött, hogy Trump csalást követett el, mondván: a volt elnök értékbecslései a fantáziavilágon, nem a való világon alapultak − idézi a bírót a The Telegraph brit napilap tudósítása. Egyúttal visszavonta Trump néhány vállalkozási engedélyét, ami a továbbiakban megnehezíti az üzleti tevékenységét New York államban.

Arthur Engoron bíró egyelőre a Leticia James New York-i főügyész által előterjesztett kereset egy pontjában hozott döntést, a többiről a jövő héten, esküdtszék nélküli tárgyaláson határoz. Donald Trump ügyvédjei a per ejtését kérték, arra hivatkozva, hogy a főügyésznek nem volt jogalapja az eljárás megindításához, mert nem bizonyított, hogy a közt károsította volna Trump tevékenysége, ráadásul a főügyész keresetének egyes pontjai már elévültek.

Az ügy külön érdekessége, hogy Trump elnöksége idején James főügyész több tucatszor perelte be a kormányt, megtámadva a környezetvédelmi, bevándorlási, oktatási, egészségügyi és egyéb kérdésekkel kapcsolatos rendelkezéseit.

Maga a volt elnök a közösségimédia-felületén közzétett közleményében azt írta, hogy a demokrata bíró gyűlöli őt, és az eljárás sérti a polgári jogait.
 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.