A klímavédelem jegyében fagyhalálra ítélné az állampolgárait Nagy-Britannia

A brit éghajlatváltozási bizottság jelentése szerint az embereknek délután kellene előfűteniük otthonukat, amikor az ország egész területén alacsonyabb az áramfogyasztás.

Gábor Márton
2023. 09. 01. 19:41
null
20220705 Pannonhalma Hőszivattyú alternatív fűtés Képen: Bognár Norbert, apátsági műszaki vezető Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld Fotó: Kisalföld/Csapó Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kritikusok által vázlatos ötletnek nevezett lépés értelmében Nagy-Britanniában családok millióit fogják arra ösztönözni, hogy ne fűtsék otthonukat esténként, hogy segítsenek a kormánynak elérni a zéró kibocsátási célt.

Az éghajlatváltozási bizottság jelentése szerint az embereknek délután kellene előfűteniük otthonukat, amikor az ország egész területén alacsonyabb az áramfogyasztás.

A jelentés szerint a következő tíz évben az összes újonnan épített lakásnak és az 1952 után épült lakások felének alkalmasnak kellene lennie az előfűtésre. A bizottság azt is javasolja, hogy azok, akik elektromos fűtési rendszert, például hőszivattyút használnak, kapcsolják ki esténként a radiátorokat. 

A szervezet hatodik szén-dioxid-kibocsátási költségvetési dokumentumának magatartás-változásról szóló részében az áll, hogy ez segítene az ország összesített kibocsátásmegtakarításában pusztán azáltal, hogy megváltoztatják az otthonaik használatának módját, és ez segítene az embereknek pénzt megtakarítani.

Egyes kritikusok azonban azzal érvelnek, hogy a kérés valódi indoka az, hogy a megújulókapacitások nem lennének képesek megbirkózni a csúcsidőszakokban jelentkező kereslettel, ezért a kormány igyekszik csökkenteni a csúcsidőben történő terhelést. 

Andrew Montford, a Net Zero Watch igazgatója a Telegraphnak azt nyilatkozta: a hálózat már most is alig tudja kiszolgálni a hatalmas terhelést, és az ehhez hasonló ostoba ötletek csak azt mutatják, hogy a szolgáltatók nemsokára sokkal rosszabb helyzetbe fognak kerülni.

Eközben Craig Mackinlay, a konzervatív képviselők Net Zero Scrutiny csoportjának vezetője a lapnak elmondta:

Ez a legújabb tanács, hogy fagyasszuk le magunkat a hideg estéken, csupán azt mutatja meg, hogy a bőséges és olcsó megújuló energiáról szőtt álom egy csalás.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kisalföld/Csapó Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.