A német időszámítás: 560 napot dolgozik egy évben a külügyminiszter + videó

Köztudott tény, hogy a külügyminiszterek az országuk vezető diplomatái. A „diplomatikus” kifejezést pedig általában egy olyan nyelv leírására használják, amely különösen kiegyensúlyozott és óvatos. Ez azonban közel sem mondható el Annalena Baerbockról, a németek külügyminiszteréről.

2023. 09. 13. 17:39
BAERBOCK, Annalena
Berlin, 2023. szeptember 1. Annalena Baerbock német külügyminiszter a második világháború kitörésének 84. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Berlinben 2023. szeptember 1-jén. MTI/AP/DPA/Fabian Sommer Fotó: Fabian Sommer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annalena Baerbock, Németország zöld külügyminisztere lankadatlanul az ukrajnai emberek mellett áll, és nem csak az év 365 napján. A német diplomácia vezére ugyanis ennél sokkal többre is képes, hiszen olyannyira eltökélt a háború sújtotta nép megsegítésében, hogy még arra is hajlandó, hogy kukába dobja a Gergely-naptárat. 

Németország átlagpolgárának évente csak 365 napja van arra, hogy biztosítsa a túlélését. Szökőévekben ez 366. De a zöldpárti miniszter önfeláldozó munkájának köszönhetően ez most másképp van. Baerbock állítása szerint egy év alatt 560 napot dolgozik.

Hogy ezt pontosan hogyan csinálja a németek zöldpárti külügyminisztere, valószínűleg örök rejtély marad. Mindenesetre az egyszerű népek továbbra is kénytelenek beérni 365 nappal egy évben. Az emberben joggal merül fel a kérdés, hogy az idei év vajon hány napból fog állni, és hány napra tervezi a jövő évet a német szövetségi kormány, és joggal teszi fel azt a kérdést is, hogy a béreknél is megjelenik-e ez a sajátos számfejtés.

Annalena Baerbock kommunikációs tragikomédiája legutóbb akkor vett új irányt, amikor már a matematikát is meghazudtolta. Nemhiába, a német precizitást nem szabad elhanyagolni. Februárban a müncheni biztonsági konferencián kijelentette, hogy 360 fokos fordulatot vár Vlagyimir Putyintól. Az orosz államfőnek valószínűleg nem lesz nehéz teljesítenie ezt a feladatot az ukrajnai háború kapcsán. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/DPA/Fabian Sommer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.