Az Egyesült Államokat aggasztja a koszovói erőszak fokozódása

Washington felszólította Szerbiát, hogy vonja vissza a koszovói határon csoportosított erőit.

2023. 09. 30. 6:47
Mitrovica, 2023. szeptember 29. Koszovói rendõrök razziáznak egy mitrovicai étteremben 2023. szeptember 29-én. Szerb nemzetiségû maszkos fegyveresek szeptember 24-re virradóan koszovói rendõrökre támadtak az észak-koszovói Banjska faluban. A tûzharcban egy rendõr meghalt, három megsebesült, három támadót lelõttek, kettõt megsebesítettek, ötöt pedig letartóztattak a rendõrök. A rendõrség több száz fegyvert, továbbá katonai felszereléseket talált a falu egyik lakóházában és több jármûben. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. MTI/AP/Radul Radovanovic Fotó: Radul Radovanovic
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok figyelemmel kíséri a szerb katonáknak a koszovói határon történő, feszültséget keltő felvonultatását – közölte pénteken a Fehér Ház. John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője újságírókkal közölte, hogy a NATO növelte a Koszovóban állomásozó békefenntartóinak a számát az erőszak aggasztó fokozódása miatt.

Az Egyesült Államok felszólítja Szerbiát, hogy vonja vissza a koszovói határon csoportosított erőit

 – jelentette ki a nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta észak-koszovói térségben az ott leadott albán szavazatok alapján mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatalukat. A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a KFOR katonáira támadtak.

Észak-Koszovóban vasárnap lövöldözés tört ki szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között. 

A tűzpárbaj egész nap tartott, egy rendőr meghalt, egy megsebesült, négy támadót lelőttek, hatot megsebesítettek, ötöt pedig letartóztattak a rendőrök. A koszovói rendőrség később nagy mennyiségű fegyvert talált és foglalt le a faluban.

 

Borítókép: Koszovói rendőrök razziáznak egy mitrovicai étteremben 2023. szeptember 29-én (Fotó: MTI/AP/Radul Radovanovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.