időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Bocsánatot kért az azeri elnök Vlagyimir Putyintól

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.21. 14:40 2023.09.21. 14:45
Bocsánatot kért az azeri elnök Vlagyimir Putyintól

Bocsánatot kért és mély részvétét fejezte ki telefonon a hegyi-karabahi orosz békefenntartó katonák szerdán bekövetkezett tragikus halála miatt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Ilham Aliyev azeri államfő.

A Kreml sajtószolgálatának csütörtöki közleménye szerint a telefonbeszélgetést Baku kezdeményezte. Aliyev az orosz békefenntartók halálának alapos kivizsgálását és a felelősök megbüntetést ígérte. Az incidens ügyében a két ország főügyészsége együttműködik egymással.

Azerbajdzsán elnöke is kifejezte készségét, hogy anyagi segítséget nyújtson az áldozatok családjának

– írta az orosz államfő sajtószolgálata.

A moszkvai tájékoztatás értelmében Putyin és Aliyev egyaránt hangsúlyozta az orosz békefenntartók segítségével elért, a hegyi-karabahi katonai műveletek beszüntetéséről szóló megállapodások megvalósításának fontosságát. A felek nagy jelentőséget tulajdonítanak a Baku és Sztyepanakert képviselői közötti tárgyalásoknak, amelyek a békefenntartók közvetítésével kezdődtek meg.

Az orosz és az azeri elnök megállapodott, hogy aktiválni fogják az Örményország részvételével zajló háromoldalú tárgyalási folyamatot, egyebek között a közlekedési kapcsolatok újraindítása, az azeri–örmény határ kijelölése, valamint a Baku és Jereván közötti békeszerződés előkészítése érdekében.

Aliyev megerősítette, hogy Baku kész együttműködni az orosz békefenntartókkal a hegyi-karabahi konfliktus enyhítésének érdekében. A két államfő hangsúlyt fektetett a helyzet további stabilizálására és a térségben keletkezett humanitárius problémák leküzdésére. Putyin hangsúlyozta, hogy fontos szavatolni a karabahi örmény lakosság jogait és biztonságát.

Putyin és Aliyev legutóbb március közepén beszélt egymással telefonon, személyesen pedig május végén, Moszkvában, a Legfelsőbb Eurázsiai Gazdasági Tanács ülését követően találkoztak.

Borítókép: Ilham Aliyev azeri elnök (balra) és Vlagyimir Putyin orosz államfő (Forrás: Twitter/World News 24)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.