Így reagált a román miniszterelnök az újabb drónbecsapódásra

Marcel Ciolacu román miniszterelnök egy sajtótájékoztatón fakadt ki az újságíróknak.

CIOLACU, Marcel
Bukarest, 2023. augusztus 18. Marcel Ciolacu román miniszterelnök (j) a hivatalos látogatáson Romániában tartózkodó ukrán partnerét, Denisz Smihalt fogadja Bukarestben 2023. augusztus 18-án. MTI/AP/Alexandru Dobre Fotó: Alexandru Dobre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdára virradóra újabb dróntámadások érték az ukrán–román határ közelében fekvő ukrajnai Izmajil és Reni kikötőjét. A támadás során a romániai hatóságok figyelemfelhívó telefonos üzenetben figyelmezették a veszélyre a Duna-deltánál fekvő Isaccea város és további hét község lakosságát.

A Duna-deltánál fekvő Tulceához közeli falvakban egyfajta pánikhangulat alakult ki, miután a szűk térségben több drónrészt is találtak. A román védelmi tárca közleménye szerint a légierő egyik IAR 330 Puma helikopteréből szerdán is észleltek drónból származható maradványokat közel a lakott területekhez. Mint arról az Agerpres hírügynökség beszámolt: 

a katasztrófavédelem közölte, hajnali 5 óra körül két bejelentést kaptak helybéliek részéről arról, hogy az Ukrajna elleni orosz dróntámadás során dróndarabok csapódhattak be romániai területre. Jelenleg a helyszínen zajlik a szakértői értékeléshez szükséges bizonyítékok gyűjtése. 

– Senki nem támad minket, az ukrán hadsereg által lelőtt drón maradványai estek át hozzánk – nyomatékosította tegnap Marcel Ciolacu román miniszterelnök, miután Románia közvéleményében az utóbbi napokban élénk vita bontakozott ki azzal kapcsolatban, hogy az ország vezetése, az illetékes hatóságok jól tették-e a dolgukat a dróndarabok becsapódása kapcsán.

Az orosz külügyminisztérium közben a bizonyítékok hiányát nehezményezte a Romániában talált dróndarabok származását illetően. Marcel Ciolacutól az újságírók szerdán megkérdezték, vannak-e arra utaló információk, hogy az első lezuhant drónrész amerikai volt. A miniszterelnök közölte: a bukaresti védelmi minisztérium és a NATO szerint egyaránt robbanótöltet nélküli orosz drón maradványa csapódott be román területre.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Alexandru Dobre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.