időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Életfogytiglanra ítélték a brüsszeli terrortámadás elkövetőit

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.16. 21:42 2023.09.16. 22:11
Életfogytiglanra ítélték a brüsszeli terrortámadás elkövetőit

A belga bíróság tíztől harminc évig terjedő börtönbüntetést szabott ki a 32 halálos áldozatot követelő 2016-os brüsszeli terrortámadások nyolc elkövetőjére pénteken – közölte a belga hírügynökség.

Hat férfit gyilkosságban és gyilkossági kísérletben találtak bűnösnek a 2016-ban a zaventemi repülőtéren és egy belvárosi metrómegállóban elkövetett robbantásos merényletben.

A vádlottak között volt Salah Abdeslam is, a 2015-ös, 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagja, akinek franciaországi elítélése után Belgiumban is bíróság elé kellett állnia a Brüsszelben elkövetett támadások miatt. A bíróság az ő ügyében úgy határozott, hogy korábban kiszabott büntetése elegendő.

Harmincéves börtönbüntetést kapott Mohamed Abrini, aki a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren március 22-én elkövetett pokolgépes merénylet előtt néhány perccel, a két öngyilkos merénylővel együtt tűnt fel a biztonsági kamerák felvételén. A férfi nem robbantotta fel magát, inkább elmenekült a helyszínről. 2017 áprilisában fogták el Brüsszelben.

Két, a terroristasejthez kapcsolódó, de a támadásokhoz közvetlenül nem köthető személy korábbi 10, illetve 20 éves börtönbüntetését megerősítették.

Brüsszelben 2016. március 22-én először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtott végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport. A támadásokban 32-en meghaltak, valamint 340-en megsebesültek.

Borítókép: Belga rendőrök járőröznek a brüsszeli Etterbeek negyedben a belga fővárosban március 22-én elkövetett merényletekkel összefüggésben 2016. április 9-én  (Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.