Emmanuel Macron: Túszul ejtették a diplomatáinkat Nigerben

A katonai junta vezetője korábban 48 órát adott a francia nagykövetnek az ország elhagyására.

Forrás: Politico2023. 09. 16. 8:11
MACRON, Emmanuel
Vilnius, 2023. július 11. Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozik a sajtó munkatársainak, amint megérkezik a NATO-tagországok kétnapos csúcstalálkozójára Vilniusban 2023. július 11-én. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A nagykövetünket és a diplomatáinkat szó szerint túszul ejtették a francia nagykövetségen Nigerben” – idézte a Politico Emmanuel Macron francia elnököt. A politikus hozzátette, hogy az afrikai országban jelenleg akadályozzák az élelmiszer-szállítást a követségre, így az ott lévők katonai fejadagokat kapnak.

A nigeri katonai erők július végén megbuktatták az előző elnököt, Mohamed Bazoumot, a katonai hatalomátvételt az ország romló biztonsági helyzetével és a rossz kormányzással indokolták. Az új vezetők három éven belül tervezik visszaadni a hatalmat a civil kormányzásnak.

Afrikában az utóbbi időszakban sorra hajtottak végre puccsokat a hadseregek, Niger mellett legutóbb Gabonban, azt megelőzően pedig Burkina Fasóban, Csádban, Guineában, Szudánban és Maliban történt államcsíny.

A nigeri katonai puccsot követően Franciaország – amelynek mintegy 1500 katonája állomásozik az afrikai országban – nem hajlandó diplomáciai kapcsolatba lépni a katonai juntával.

A junta képviselője, Amadou Abdramane válaszul leállított minden katonai együttműködési megállapodást Franciaországgal. Francia hírek szerint augusztus 25-én a junta 48 órát adott Sylvain Itte francia nagykövetnek, hogy elhagyja az országot. Párizs eközben a konfliktus békés megoldását szorgalmazta.

Macron arra a kérdésre, hogy hazahozza-e a nagykövetet, úgy felelt, hogy minden nap egyeztet Bazoum elnökkel is a helyzetről, ugyanis „ő a törvényes vezetője az országnak”. Amint arra a France 24 francia hírcsatorna is felhívta a figyelmet, Macron mellett az EU is provokációnak minősítette a junta követelését a nagykövet eltávolítására.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozik a sajtó munkatársainak, amint megérkezik a NATO-tagországok kétnapos csúcstalálkozójára Vilniusban 2023. július 11-én (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.