Hazánk minden lehetséges módon támogatja Csádot

Megkezdte az egészségügyi ellátást a Mailao menekülttáborban a magyar humanitárius misszió.

Forrás: MTI2023. 09. 29. 6:23
Personnel form the United Nations Children's Fund (UNICEF) and from the NGO Premiere Urgence prepare aid kits for Sudanese refugees from the Tandelti area who crossed into Chad, in Koufroun, near Echbara, on April 30, 2023. (Photo by Gueipeur Denis SASSOU / AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország kiemelt érdeke, hogy Csádot minden lehetséges módon megpróbálja támogatni − mondta Máthé László Eduárd, a szubszaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztos az M1 aktuális csatornának nyilatkozva csütörtökön. A műsorban ismertették, hogy a Hungary Helps programban támogatott csádi magyar humanitárius misszió a kiérkezést követő előkészületek befejeztével hétfőn megkezdte a tömeges szűrővizsgálatokat, a gyógyítást és a gyógyszeradagolást.

A mintegy két tucat szakemberből álló civil, orvos- és humanitárius csoport tagjai a főváros környékén található menekülttáborokban végeznek kulcsfontosságú egészségügyi beavatkozásokat, és tartanak humanitárius válságkezelői képzést.

Mailao menekülttáborában néhány óra alatt több mint 150 ember kapott ingyenes maláriaszűrést és gyógyszeres kezelést. Csak ebben a táborban a betegek egyötöde szorult kezelésre: főleg nők és gyermekek, akik a végzetes szövődmények miatt kiemelten veszélyeztetettek.

Mivel a rendkívül rossz állapotban lévő vidéki egészségügyi infrastruktúrát tovább terhelik az országba érkező több százezres menekülthullámok, az ilyen kampányszerű ellátások kulcsszerepet játszanak az ellátórendszer tehermentesítésében.

Jelen pillanatban ami elválaszt minket attól, hogy ez ténylegesen egy katasztrófába forduljon át, az az, hogy sikerült elkezdeni egy együttműködést Csáddal, amely egy utolsó stabil pontja ennek a térségnek − mondta Máthé László Eduárd.

A következő napokban a misszió szakemberei a menekülttáborok ellátása mellett a menekülteket befogadó csádi közösségek körében is orvosi segítséget nyújtanak a rászorulóknak, erre az esős évszakban fellépő járványszezon miatt jelenleg kiemelkedő szükség van.

 

Borítókép: Az Egyesült Nemzetek Gyermekalapjának és a Premiere Urgence civilszervezet munkatársai segélycsomagokat készítenek a szudáni menekülteknek, akik 2023. április 30-án átkeltek Csádba (Fotó: AFP/Gueipeur Denis Sassou)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.