Hírszerző lehet az ukrán hadsereg transznemű amerikai szóvivője?

Egy republikánus szenátor levélben fordult a Biden-adminisztrációhoz.

2023. 09. 18. 7:33
null
Borítókép: Az amerikai származású Sarah Ashton-Cirillo tavaly óta Ukrajnában harcol, ahol nyíltan vállalja transzneműségét. Állítása szerint ő nem tapasztalt negatívumokat szexuális irányultsága miatt az azonos neműek házasságát elutasító országban (Forrás: Solvano Trotta Officiel/Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

J. D. Vance ohiói szenátor Antony Blinken külügyminiszternek, Lloyd Austin védelmi miniszternek és Avril Haines nemzeti hírszerzési igazgatónak címzett levelében minden olyan információt kikért, amellyel az amerikai kormány rendelkezik Sarah Ashton-Cirillo amerikai születésű, volt szabadúszó újságíróról, aki nemrégiben az ukrán hadsereg szóvivője lett.

Ashton-Cirillo a hét elején a közösségi médiában közzétett egy videóüzenetet, amelyben kijelentette, hogy Ukrajna le fogja vadászni az Ukrajnában propagandistaként tevékenykedő állítólagos Kreml-szövetségeseket.

Jövő héten az orosz ördögök foga még erősebben fog csikorogni, és veszett szájukból fékezhetetlenül ömlik az őrjöngés, amikor a világ látni fogja, hogy a Kreml egyik kedvenc propagandistája megfizet a bűneiért. És Putyin eme bábja csak az első. Oroszország háborús bűnös propagandistáit mind le fogjuk vadászni, és igazságot fogunk szolgáltatni, mivel minket Ukrajnában az Istenbe, a szabadságba és a teljes felszabadulásba vetett hit vezet ezen a küldetésen

− figyelmeztetett a transznemű ukrán szóvivő. Az ominózus üzenet, amely gyorsan elterjedt, számos kérdést vetett fel Ashton-Cirillo hátterével és az ukrán hadseregben betöltött állítólagos jelenlegi szerepével kapcsolatban, többek között Vance szenátor részéről is.

Az elmúlt napokban egy videó keringett egy olyan személyről, aki azt állítja, hogy az ukrán hadsereg angolul beszélő szóvivője. A videón ez a személy, Sarah Ashton-Cirillo egyenesen a kamerába néz, és fizikai erőszakkal fenyeget mindenkit, aki orosz propagandát terjeszt

– írta a miniszter Blinken miniszterhez, Austin miniszterhez és Haines igazgatóhoz intézett levelében.

Számos jelentés állítólag további információkkal szolgál Ashton-Cirillóval kapcsolatban. Láttam olyan állításokat, hogy ez a személy amerikai, az Egyesült Államok korábbi hírszerző ügynöke és az ukrán kormány alkalmazottja. Mások azt állítják, hogy Ashton-Cirillo egy jól kidolgozott tréfát űz. Ha így van, akkor dicséret illeti a minőségi humorért

– írta Vance. Ashton-Cirillo a jelentések szerint tavaly decemberben közvetlenül lobbizott az amerikai kongresszusnál az Ukrajnának nyújtandó katonai segélyért.

Az ohiói  szenátor a továbbiakban tájékoztatást kért a Fehér Háztól, és kérdéseket tett fel azzal kapcsolatban, hogy a transznemű egykori aktivistát alkalmazza-e az amerikai, illetve az ukrán hírszerzés, illetve van-e arról információja az Egyesült Államoknak, hogy az ukrán erők erőszakos cselekményeket fognak elkövetni az állítólagos orosz propagandát terjesztők ellen. 

A republikánus törvényhozó a továbbiakban aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az amerikai adófizetők pénzéből erőszakot vagy erőszakkal való fenyegetést támogatnak olyan emberek ellen, akik kimondják a véleményüket, és megjegyezte, hogy amerikai újságírókat, sőt jelenlegi elnökjelölteket is rágalmaznak mint Oroszország propagandistáit.

Egy másik, a héten közzétett videóban a szóban forgó ukrán szóvivő kijelentette, hogy miután Ukrajna visszafoglalta a jelenleg az orosz hadsereg által megszállt területeket, a Zelenszkij-kormány felelősségre fogja vonni a Moszkva inváziójában részt vevő háborús bűnösöket, akik között Ashton-Cirillo állítása szerint propagandisták is lesznek.

Az orosz propagandisták háborús bűnösök, ők a népirtás, a halál és végső soron a gonoszság narratíváját tolják előre, amelyet Vlagyimir Putyin és belső köre irányít. Nem fogják megúszni az igazságszolgáltatást. Nem bújhatnak el az újságírói cím mögé, nem bújhatnak el semmilyen fiktív jelentés mögé, amit annak tulajdonítanak, ha Vlagyimir Putyinnak és terrorista rezsimjének dolgoznak

– mondta Ashton-Cirillo.

Vasárnap Ashton-Cirillo górcső alá vette Marija Zaharovát, az orosz külügyminisztérium szóvivőjét, és arra figyelmeztetett, hogy háborús bűnösként ő is bíróság elé fog állni. Zaharova állítólag azért bírálta a transznemű szóvivőt, mert nem készít videókat a közösségi médiában ukrán nyelven.

Amint arról már a Magyar Nemzet is beszámolt, a transznemű szóvivő az elmúlt időszakban számos botrányos kijelentést tett. 

Egy augusztusban készített videóüzenetében Ashton-Cirillo kifejtette, hogy az orosz katonák nem emberek, ellentétben az ukránokkal. Később a nemzetközi felháborodást követően a transznemű szóvivő visszakozott, és kijelentette, hogy viccnek szánta az elmondottakat. 

Korábban pedig a biológiai férfi egyenesen vámpírnak nevezte az orosz elnököt, és azt állította, hogy Putyin szájából csöpög a vér. 

Borítókép: Az amerikai származású Sarah Ashton-Cirillo tavaly óta Ukrajnában harcol, ahol nyíltan vállalja transzneműségét. Állítása szerint ő nem tapasztalt negatívumokat szexuális irányultsága miatt az azonos neműek házasságát elutasító országban (Forrás: Solvano Trotta Officiel/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.