India a Hold után a Napra tör + videó

Tovább dübörög a rendkívül sikeres indiai űrprogram.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 09. 02. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

India sikeresen elindította szombaton első űrmisszióját a Nap tanulmányozására, kevesebb mint két héttel azután, hogy a Hold déli sarkvidéke közelében sikeres leszállást hajtott végre.

Az Aditja–L1 űrszondát hordozó rakétát a dél-indiai Sriharikota űrkikötőből indították, hogy négy hónap múlva a Földtől körülbelül 1,5 millió kilométerre lévő pontról vizsgálja a Napot.

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) közlése szerint az űrszonda a napkoronát, a kromoszférát, a fotoszférát és a napszelet tanulmányozza.

Ami a Nap felszínén történik, az hatással van a Földre is. A műhold a kijelölt helyre kerülve megbízható előrejelzést adna a megnövekedett naptevékenységből eredő részecske- és sugárzáskitörésekről, amelyek potenciálisan kiiktathatják a Föld elektromos hálózatait. A műhold figyelmeztető rendszere megvédheti a Föld körül keringő műholdakat, valamint az űrállomásokon élőket is.

A nap nagyjából 11 éves aktivitási ciklusának a minimuma 2019 decemberében volt, így a legerősebb aktivitású időszak 2024 novembere és 2026 márciusa között várható.

Borítókép: Aditja–L1 űrszondát hordozó rakéta kilövése (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.