India nem ad ki több vízumot a kanadai állampolgároknak

Tovább fokozódik a két ország közötti diplomáciai feszültség.

Forrás: MTI2023. 09. 21. 12:23
TRUDEAU, Justin; Gregoire, Sophie
Montreal, 2021. szeptember 21. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök felesége, Sophie Gregoire társaságában a Kanadai Liberális Párt támogatóival ünnepel Montrealban 2021. szeptember 20-án, az elõrehozott parlamenti választások estéjén. Az Elections Canada választási portál szerint a kormányfõ pártja az abszolút többségi választórendszer alapján 157 választókerületben vezet, és ezzel megelõzte az ellenzéki Kanadai Konzervatív Pártot. MTI/EPA/ERIC BOLTE Fotó: ERIC BOLTE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

India csütörtöktől felfüggesztette a vízumok kiadását kanadai állampolgároknak − közölte az indiai külképviselet közleményére hivatkozva weboldalán, a vízumügyintézéssel foglalkozó BLS International LLC. India a hírt a két ország közötti diplomáciai feszültség közepette jelentette be operatív okokra hivatkozva. A Reuters hírügynökség közlése alapján a BLS weboldalán korábban közzétett értesítés már nem elérhető a szolgáltató honlapján.

Az ANI indiai hírügynökség az Újdelhiben szolgáló kanadai nagykövetet idézve csütörtökön arról számolt be, hogy a kanadai külképviseleten dolgozó több munkatársuk is fenyegető üzeneteket kapott a közösségi médiában. A nagykövet hangsúlyozta: minden lehetséges lépéssel garantálni fogják diplomatáik biztonságát.

Ottawa a hét elején vádolta meg Újdelhit azzal, hogy köze volt egy júniusban meggyilkolt kanadai–szikh szeparatista vezető halálához. Hardip Szingh Nidzsar a független szikh állam létrehozásáért küzdő mozgalom aktivistája volt, holttestét egy parkolóban, a Brit Columbia tartománybeli Surrey-ben találták meg június 18-án. Nidzsart az indiai hatóságok terrorizmus és gyilkosságra való összeesküvés vádjával körözték. A férfi az ellene felhozott vádakat kanadai sajtójelentések szerint mindig is tagadta.

Az indiai kormány visszautasította és megalapozatlannak nevezte a vádakat. Kanada hétfőn az üggyel összefüggésben kiutasított egy indiai diplomatát. India pedig válaszul kedden bejelentette, hogy kiutasít egy kanadai diplomatát, akinek öt napon belül el kell hagynia az országot.
 

Borítókép: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök felesége, Sophie Gregoire társaságában a Kanadai Liberális Párt támogatóival ünnepel Montrealban 2021. szeptember 20-án, az előre hozott parlamenti választások estéjén (Fotó: MTI/EPA/Eric Bolte)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.