Kim Dzsong Un elindult Oroszországba, hogy Putyinnal tárgyaljon

A vezetők feltehetően Vlagyivosztokban fogják megvitatni, hogy Észak-Korea fegyverekkel támogatja-e Moszkvát.

2023. 09. 11. 13:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kim Dzsong Un páncélozott vonata elindult hétfőn Oroszországba – számolt be a The Guardian brit napilap a YTN dél-koreai televíziós csatornára hivatkozva. Mint írják, a Vlagyimir Putyinnal való találkozóra minden jel szerint kedden, Vlagyivosztokban kerülhet sor. Az oroszországi látogatás az észak-koreai vezető első külföldi útja lesz négy év után, a koronavírus-járvány miatti határlezárások és korlátozások óta. 

Mint arról lapunk is beszámolt, a találkozó legfőbb célja – az amerikai hírszerzés szerint –, hogy valamilyen megállapodás szülessen a két fél között, melynek keretein belül Phenjan tüzérségi lövedékeket szállítana Moszkvának humanitárius segélyért cserébe. 

Észak-Koreát már korábban is vádolta azzal a Nyugat, hogy lőszereket biztosított a háború korábbi szakaszában kiemelten fontos Wagner-csoport számára. A szakértők szerint Phenjan jelentős tüzérségilövedék-készletekkel rendelkezik, ami Oroszországnak pont kapóra jön a háború folytatására, Ukrajna „kifárasztására”.

A The Guardian szerint a találkozó feltehetően a szeptember 13-ig tartó, Vlagyivosztokban megrendezett Keleti Gazdasági Fórum keretein belül fog megvalósulni. A Kreml közlése szerint Putyin hétfőn érkezett meg a kelet-oroszországi kikötővárosba. 

 

Borítókép: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.