Lerázta az újraindulását firtató kérdést Ursula von der Leyen

„Brüsszelben pezsegnek a találgatások” arról, hogy a bizottság jelenlegi elnöke újraindul-e a tisztségért.

Forrás: Politico2023. 09. 07. 7:18
null
BELGIUM-EU-POLITICS-SUMMIT Fotó: JOHN THYS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szép próbálkozás” – fogalmazott a Politico brüsszeli hírportál azon kérdésére Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy a jövőre esedékes európai uniós választásokat követően jelölteti-e magát második ötéves ciklusára is.

A hírportál szerint „Brüsszelben pezsegnek a találgatások” arról, hogy mit fog tenni Von der Leyen a jövő júniusi európai választásokat követően, amely egyben megindítja a blokk vezető posztjainak az újraszervezését is. 

A Politico éppen akkor kérdezte a terveiről Von der Leyent, amikor szerdán kilépett az Európai Parlament vezető képviselőivel tartott, zárt ajtók mögött zajló megbeszélésről, amelyen a jövő héten esedékes, az unió helyzetéről szóló (State of the Union address) kiemelt jelentőségű beszédéről egyeztetett. A 

Strasbourgban tartandó beszédében a bizottság elnöke a jövő évi választások előtt ismerteti majd az uniós szakpolitikai prioritásokat, amely – amennyiben újra indulni kíván a tisztségért – egyfajta kampányprogramnak is tekinthető.

Noha Von der Leyen nem közölte egyértelműen, hogy újra bizottsági elnök kíván-e lenni, korábban az ő neve is felmerült a NATO főtitkárának, Jens Stoltenberg utódjáról szóló vitákban. Egyesek szerint a norvég politikus éppen azért vállalt még egyévnyi tisztséget, hogy Ursula von der Leyen kitölthesse bizottsági tisztségét a NATO élére való érkezése előtt.

A német politikus a NATO-főtitkári esetleges ambíciót sem erősítette meg, ám származása, védelmi miniszterként szerzett tapasztalatai és széles körű nemzetközi ismeretsége ideális jelöltté tenné őt, ám ahhoz az Egyesült Államok elnökének és a többi tagállam támogatását is meg kellene szereznie.

Tehát ha Ursula von der Leyen akár a NATO élén, akár a bizottság élén képzeli el a jövőjét, akkor el kell nyernie a tagállami vezetők támogatását, ám ebben nem lesz könnyű dolga.

Amint arról lapunk is beszámolt korábban, a Politicónak adott interjújában a magyar miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs elmondta, hogy hazánk nem feltétlenül támogatná Ursula von der Leyen újabb elnökségét.

Eddig nagyon támogatók voltunk vele szemben. De most a saját politikai menetrendjét erőlteti a tagállamokra anélkül, hogy konzultálna velük a geopolitikát, az USA-val és Kínával való kapcsolatokat, a háborús kérdéseket és a szankciókat illetően

– nyilatkozta Orbán Balázs.

Hazánk mellett azonban vélhetően több ország sem maradéktalanul elégedett a bizottsági elnök eddigi munkájával, így újraválasztása esetükben – például Lengyelországban – is kérdéses lehet.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben az Európai Tanács ülését megelőzően, 2023. 06. 29-én. (Fotó: JOHN THYS / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.