Megérkezett a török elnök Szocsiba, hogy Putyinnal találkozzon

Ankara nyomására visszatérhet az orosz elnök a fekete-tengeri gabonamegállapodáshoz?

2023. 09. 04. 12:23
PUTYIN, Vlagyimir; ERDOGAN, Recep Tayyip
Szocsi, 2023. szeptember 4. Vlagyimir Putyin orosz elnök (b2) fogadja Recep Tayyip Erdogan török államfõt (j2) nyári rezidenciáján, a szocsi Bocsarov Rucsejben 2023. szeptember 4-én. MTI/AP/Pool/Kreml/Mihail Klimentyev Fotó: Mihail Klimentyev
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oroszországi Szocsiban ül tárgyalóasztalhoz Recep Tayyip Erdogan török elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő hétfőn. A török elnök a délelőtt folyamán már meg is érkezett a Fekete-tenger partján fekvő városba – számolt be az Anadolu Agency török állami hírügynökség.

A megbeszélés fő témája a tavaly Ankara és az ENSZ közreműködésével létrejött fekete-tengeri gabonamegállapodás újjáélesztése lesz. Moszkva ugyanis július 17-én felfüggesztette részvételét az egyezményben.

A TRT World török állami hírcsatorna szerint ugyanakkor szóba fognak kerülni az orosz–török kapcsolatok, valamint más aktuális regionális és globális kérdések. A találkozó várhatóan helyi idő szerint délután három órakor kezdődik – számolt be a TASZSZ orosz állami hírügynökség török forrásokra hivatkozva. Erdogan előreláthatólag kedden ismerteti oroszországi útjának eredményeit a török kormány tagjaival.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint a török delegáció tagjai között vezető gazdaságpolitikai döntéshozók is vannak. Névtelenséget kérő török tisztviselők a hírügynökségnek azt mondták, Szocsiba utazott Mehmet Simsek pénzügyminiszter és Hafize Gaye Erkan, a jegybank elnöke.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b2) fogadja Recep Tayyip Erdogan török államfőt (j2) nyári rezidenciáján, a szocsi Bocsarov Rucsejben 2023. szeptember 4-én (Fotó: MTI/AP/Kreml/Mihail Klimentyev)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.