Megvan az ukránok első gyanúsítottja a bucsai gyilkosságokkal kapcsolatban

Az ukrán főügyészség szerint a bucsai körzetben az orosz hadsereg több ezer háborús bűncselekményt követett el, és több száz civil vesztette életét a városban.

Magyar Nemzet
2023. 09. 02. 10:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közleménye szerint azonosítottak egy orosz parancsnokot, Vagyim Ovcsinnikovot, akit azzal vádolnak, hogy utasításokat adott civilek lelövésére Bucsa megszállása során még tavaly – közölte a CNN. Az SZBU szerint Ovcsinnikov egy orosz hírszerző egység vezetője, akik a kijevi régióban aktívan vettek részt a területek elfoglalásában. 

A vádak szerint Ovcsinnikov és alárendeltjei a térségben fekvő falvak elfoglalásakor a civilek tömeges lemészárlásába kezdtek. Egy konkrét esetben állítólag Ovcsinnikov parancsot adott katonáinak arra, hogy nyissanak tüzet két civileket szállító autóra, amelyek egy orosz katonai jármű felé haladtak. 

A lövések következtében egy ukrán férfi, a felesége és tizenöt éves lányuk is életét vesztette.  

Az SZBU dokumentuma szerint a feltételezett tettesek „a háborús törvények és szokások megsértése, valamint csoportosan és előre megtervezett gyilkosságok” vádja alá kerültek. A gyanúsítottak tartózkodási helyéről azonban nincsenek konkrét információk, bár az ukrán titkosszolgálat hangsúlyozza, hogy mindent megtesznek az orosz háborús bűnösök igazságos megbüntetése érdekében, bármelyik országban is tartózkodjanak.

Bucsa Ukrajna északi részén található, a háború kirobbanását követően hamar az oroszok kezére került. Az ukrán főügyészség szerint a bucsai körzetben az orosz hadsereg több ezer háborús bűncselekményt követett el, és több száz civil vesztette életét a városban, mielőtt azt 2022 márciusában felszabadították.

Fontos megjegyezni, hogy a Kreml tagadja bármilyen részvételét a tömeges gyilkosságokban, és továbbra is kiáll azon álláspontja mellett, hogy az eseményeket csak megrendezték, hamis fotókat, felvételeket készítve. 

A bucsai mészárlás áldozatainak állított emlékműhoz ukrajnai látogatása alkalmával Novák Katalin is ellátogatott. 

Az ilyen szörnyű tettek is megerősítenek abban a meggyőződésemben, hogy a lehető leghamarabb tűzszünetre és igazságos békére van szükség

– írta X-bejegyzésében az államfő.

Borítókép: Önkéntesek civilek holttestét helyezik nejlonzsákokba a Kijev melletti Bucsában 2022. április 4-én. Az ukrán hatóságok elõzõ nap Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tettek közzé, amelyeken számos, utcán fekvő, civil ruhás ember holtteste látható. Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket. (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.