időjárás 9°C Aurél 2023. október 5.
logo

Nagytakarítás Kijevben: kisöpörték az ukrán védelmi minisztériumot

Magyar Nemzet
2023.09.18. 11:46 2023.09.18. 11:51
Nagytakarítás Kijevben: kisöpörték az ukrán védelmi minisztériumot

Olekszij Reznyikov leváltását követően folytatódik a nagytakarítás az ukrán védelmi minisztériumban. Az Ukrinform hírportál beszámolója szerint hétfőn hat miniszterhelyettestől váltak meg a tárcánál, név szerint Vologyimir Gavrilov, Hanna Majlar, Rosztyiszlav Zamlinszki, Denisz Sarapov, Vitalij Deljnega és Andrij Sevcsenko távozott posztjáról. Tarasz Melnyicsuk, a miniszterek tanácsának állandó képviselője közlése szerint menesztették továbbá Konstantin Vascsenkót, aki államtitkári pozíciót töltött be a minisztériumnál.

Olekszij Reznyikovot még szeptember elején váltotta le a parlament Volodimir Zelenszkij kérésére

Úgy vélem, hogy a tárcának az együttműködés új megközelítéseire és más formáira van szüksége mind a katonákkal, mind összességében a társadalommal. A minisztériumot most Rusztem Umerovnak kell vezetnie. A Legfelsőbb Tanács jól ismeri őt, és Rusztem Umerovnak nincs szüksége további bemutatásra. Azt várom a parlamenttől, hogy támogassa ezt a jelölést

− fogalmazott akkor az ukrán elnök. Reznyikov 2021 óta vezette a tárcát, azonban a háború kirobbanását követően rengeteg vád érte minisztériumát, többek közt a nyugati katonai támogatások kezelése miatt. 

Ezek több jelentés szerint sem mindig értek célba, más esetekben túlárazottan vásároltak silány minőségű termékeket. 

A korrupciós botrányokba belebukott miniszter szerint a vádak hamisak, céljuk pedig a tárca befeketítése volt. A Mandiner összegzése szerint a politikus menesztésének indokai között felröppentek azok a hírek is, hogy a CIA avatkozott közbe Kijevnél a korrupció miatt. Más meglátások szerint Reznyikov londoni nagykövet lehet, ez a pozíció ugyanis idén július 23-a óta betöltetlen. Egy kevésbé optimista híresztelés szerint ugyanakkor az ellentámadás sikertelenségét akarták leverni a politikuson, aki több mint 550 napig töltötte be a védelmi miniszteri posztot.

Ukrajna védelmi miniszteri posztját 2023. szeptember 4-e óta Rusztem Umerov tölti be.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO–Ukrajna Tanács ülése után tartott sajtóértekezleten a NATO vilniusi csúcstalálkozójának második napján, 2023. július 12-én (Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.