Német katonákat öltek volna meg Ukrajnában? – Berlin az oroszokat vádolja propagandával

– Egy haldokló bevallotta, a megsemmisült harckocsin a német hadsereg tagjai voltak – fogalmazott egy orosz katona.

2023. 09. 29. 9:01
Illusztráció. Német Leopard 2-es típusú harckocsi. (Forrás: Wolf / Twitter)
Illusztráció. Német Leopard 2-es típusú harckocsi. (Forrás: Wolf / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német védelmi minisztérium cáfolta a RIA Novosztyi orosz hírügynökség sokkoló vádját, miszerint a német hadsereg négy katonája meghalt egy Leopard harckocsiban Ukrajnában – hívta fel a figyelmet az Euronews hírportál. Az állítás Berlin szerint azért is aggasztó, mert aszerint a német hadsereget, és így a NATO-erők tagjait azzal vádolják, hogy részt vett az Oroszország elleni harci műveletekben Ukrajnában.

Az orosz hírügynökség a közösségi médiában terjengő bejegyzésekre mutatott rá, miszerint az orosz fegyveres erők megsemmisítettek egy Leopard harckocsit Ukrajnában, amelyben kizárólag a Bundeswehr, a német hadsereg katonái tartózkodtak.

„Ha Oroszország német katonákkal találkozott Ukrajnában, akkor a NATO most részt vesz ebben a háborúban?” – tette fel kérdését az X-en (korábban Twitter) az egyik felhasználó.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy még ha meg is jelennének a szövetség egyik országának katonái az ukrajnai fronton, az nem feltétlenül jelenti a NATO jelenlétét is.

Az ENSZ alapokmánya szerint ha valamelyik ország megsérti egy másik ország függetlenségét vagy szuverenitását, jelesül Oroszország Ukrajnáét, akkor bármely tagország a megtámadott fél segítségére siethet. Ebből kifolyólag, ha vannak is Ukrajnában másik országból kiképzők vagy tanácsadók, az nemzetközi jogilag rendben van, hiszen nem a NATO részeként vannak jelen, hanem az ENSZ alapokmánya alapján

– fogalmazott lapunknak korábban Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) professor emeritusa, ny. vezérezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság  elnöke. Hozzátette: a probléma akkor lehetne, ha egy harmadik ország beavatkozna a konfliktusba, amelyet mint önálló nemzet megtehetne ugyan, de akkor a NATO-nak ki kellene nyilvánítani azt, hogy ez nem NATO-döntés alapján történt.

A politikai és katonai szövetség az orosz–ukrán háború kirobbanása óta ugyan támogatja Kijevet, de valamennyi alkalommal kijelentette, hogy a NATO nem részese a konfliktusnak, és a támogatások mellett az eszkaláció elkerülése a célja.

Az Euronews szerint a német katonák haláláról terjedő információk egyetlen forrástól származnak, egy meg nem nevezett orosz katonatiszttől, aki állítása szerint folyékonyan beszél németül.

Mint fogalmazott

Egy megsemmisült Leopard harckocsi fedélzetén egy haldokló bevallotta nekem, hogy a legénység mindegyike a német hadsereg tagja volt.

A portál szerint mindez orosz dezinformáció, de az állítást legalábbis nem lehet megerősíteni. A vádakat a német védelmi minisztérium határozottan visszautasította. – Ukrajnában nincsenek német harckocsizó katonák – hangsúlyozta a tárca egyik hivatalos képviselője a Deutsche Welle német közszolgálati médiumnak. Honlapjuk szerint Németország a Bundeswehr készleteiből származó fegyverekkel és felszerelésekkel – meglehet, egyenruhával is – támogatja Ukrajnát, köztük a világ egyik legmodernebb páncélozott járművének tartott Leopard 2 harckocsikkal.

Amint arra a Merkur német portál is emlékeztet, német zsoldoskatonák éppenséggel harcolhatnak Ukrajnában, ám ők nem minősülnek a Bundeswehr katonáinak, sőt a zsoldosokat a genfi egyezmény sem védi, így fogságba esésük esetén országuk nem kezeskedik értük.

 

Borítókép: Német Leopard 2-es típusú harckocsi (Forrás: Twitter/Wolf )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.