Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Orosz–ukrán háború: masszív bombázás több ukrán városban, jelentős orosz katonai veszteségek

Csütörtökre virradóra legalább hat ukrán várost ért támadás, miközben az orosz légvédelem 19 ukrán drónt semmisített meg a Fekete-tenger és a Krím felett.

2023. 09. 21. 9:28
Kijev, 2023. augusztus 30. Lángoló épület a legutóbbi orosz rakétatámadást követõen Kijevben 2023. augusztus 30-án. A támadásban legkevesebb két ember életét vesztette, további kettõ megsebesült. MTI/EPA/Vadim Szarahan Fotó: Vadim Szarahan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Légiriadó hangjára kelt Kijev. Az ukrán főváros lakosai csütörtök kora reggel kénytelenek voltak óvóhelyekre vonulni, mivel Oroszország Kelet- és Közép-Ukrajnában masszív támadást indított több város, köztük a főváros ellen, amelyekben legkevesebb két ember meghalt, további 21 pedig megsérült – írja az APNews.

Hasonlóról számol be a The Independent is. A portál szerint Kijevben hét ember megsérült, köztük egy kilencéves kislány − írják Vitalij Klitschko polgármester jelentése alapján. A fővárost ért támadásban néhány lakó- és kereskedelmi épület is megrongálódott.

Legalább hat légicsapás érte az északkelet-ukrajnai Harkiv város Szlobidszkij kerületét, a támadások károkat okoztak a polgári infrastruktúrában − közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója a The Independent szerint, amely azt is megjegyzi, hogy a támadások miatt két ember került kórházba.

A közép-ukrajnai Cserkasziban minimum öt ember megsérült, egy pedig a romok alá szorult a támadások következtében − közölte Ihor Taburets regionális kormányzó. Ugyancsak légicsapás érte az északnyugati Rivne városát a régió kormányzója, Vitalij Koval szerint. Sérültekről a kormányzó nem osztott meg információt, olvasható a portál cikkében.

Szintén a The Independent ír arról, hogy az ukránok legalább 130 orosz katonát öltek meg egyetlen nap alatt Zaporizzsja térségében, ahol meglehetősen heves harcok dúlnak. 

Az elmúlt nap folyamán az ellenség 325 embert vesztett − 130-an meghaltak, 194-en megsebesültek, egy ember fogságba esett 

− közölte hivatalos Telegram-csatornáján a Tavrija operatív és stratégiai erőcsoport parancsnoka.

Az egység legfőbb katonai tisztségviselője elmondta, hogy katonái 48 orosz haditechnikai eszközt semmisítettek meg.

Ezek között van három harckocsi, nyolc páncélozott harcjármű, hét tüzérségi rendszer és aknavető, egy többszörös rakétarendszer, 14 UAV és 15 darab jármű

− mondta Olekszandr Sztupun ezredes, hozzátéve, hogy egy lőszerraktár és egy szintén az oroszokhoz tartozó stratégiai objektum is megsemmisült. 

A katonai tisztségviselő azt is kiemelte, hogy Oroszország katonai vesztesége jelentősebb volt, mint az előző napokban, amikor két nap alatt nagyjából kétszáz orosz katona esett el. 

Arról pedig már az MTI számol be az orosz védelmi minisztérium alapján, hogy az orosz légvédelem 19 ukrán drónt semmisített meg a Fekete-tenger és a Krím felett, valamint egyet-egyet az oroszországi Belgorod, Kurszk és Orjol megye felett. A tárca szerint a „terrortámadásokat” repülőgép típusú, pilóta nélküli légijárművekkel kísérelték meg.

Az orjoli régió kormányzója, Andrej Klicskov szerint a megye légterében két olyan drónt semlegesítettek, amely üzemanyag- és energetikai létesítményt akart megtámadni. A régióban kedd este is lelőttek két drónt.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja csütörtök hajnalban közölte, hogy orosz csapásmérő drónok támadták az ukrán erők egy rohamcsoportját Rabotine és Verbove község között. Rogov szerint az ukrán fél súlyos veszteségeket szenvedett, és visszavonulásra kényszerült.
 

Borítókép: Lángoló épület orosz rakétatámadást követően Kijevben 2023. augusztus 30-án. (fotó: MTI/EPA/Vadim Szarahan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.