Svéd rendőrség: példa nélküli véres bandaháború zajlik az országban

Az utóbbi időben példátlan számú gyilkosságot és robbantást követtek el Svédországban.

Forrás: MTI2023. 09. 13. 19:17
Malmö, 2023. szeptember 4. Tüntetõ dob egy követ a rendõrök felé Malmö egyik bevándorlók lakta negyedében 2023. szeptember 4-én hajnalban. Az összecsapások azt követõen törtek ki, hogy egy iszlámellenes tüntetõ Koránt égetett. A rendõrség több mint tíz embert vett õrizetbe. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Johan Nilsson Fotó: Johan Nilsson
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Példa nélküli véres bandaháború és leszámoláshullám zajlik Svédországban – jelentette ki a svéd országos rendőrfőkapitány szerdán, miután egy héten belül több halálos lövöldözés is történt a skandináv országban.

Az utóbbi időben példátlan számú gyilkosságot és robbantást követtek el Svédországban

– hangsúlyozta Anders Thornberg rendőrfőkapitány egy szerdai sajtótájékoztatón.

Több, 13 és 15 év közötti fiú halt meg, egy bűnöző édesanyját otthonában ölték meg, egy fiatal férfit Uppsalában, munkába menet lőttek agyon

– sorolta a svéd rendőrség vezetője. A gyilkosságok megrendelőit gyakran külföldön találjuk – tette hozzá Thornberg.

Több lövöldözés is történt ezen a héten Svédországban: négy az egyeteméről híres Uppsalában, ebből kettő halálos kimenetelű volt, kettő pedig Stockholmban, ahol egy 13 éves fiú vesztette életét. Svédországban évek óta tart a fegyver- és kábítószer-kereskedelem uralmáért folyó bandaháború.

A svéd rendőrség adatai szerint 2022-ben 90 robbantást és 101 robbantási kísérletet jegyeztek fel. 2023. augusztus 15-ig már 109 robbantás regisztráltak idén az országban.

A bűnbandák közötti konfliktusok számos ártatlan ember életét követelték – hangsúlyozta Thornberg. – Az állampolgárok félnek, és nő a bizonytalanság. Emellett megemeltük a terrorveszély szintjét Svédországban – tette hozzá a svéd rendőrfőkapitány. Több embert letartóztattunk, fegyvereket koboztunk el, többek között Uppsalában, ahol a helyzet nagyon súlyos – húzta alá Ulf Johansson, a fővárostól 70 kilométerre északra fekvő város rendőrségének egyik tisztségviselője a szerdai sajtótájékoztatón. 2022-ben 391 lövöldözést jegyeztek fel Svédországban, ebből 62 volt halálos, míg egy évvel korábban 45 embert lőttek agyon.

Borítókép: Tüntető dob egy követ a rendőrök felé Malmö egyik bevándorlók lakta negyedében 2023. szeptember 4-én hajnalban. Az összecsapások azt követően törtek ki, hogy egy iszlámellenes tüntető Koránt égetett. A rendőrség több mint tíz embert vett őrizetbe (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Johan Nilsson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.