Szergej Lavrov odaszúrt Oroszország Amerikával lepaktáló szövetségesének + videó

Az orosz külügyminiszter szerint az sosem jelent jót, ha az amerikaiak beteszik a lábukat egy térségbe.

2023. 09. 10. 14:15
LAVROV, Szergej
Jakarta, 2023. július 13. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) és partnerországainak külügyminiszteri tanácskozásán Jakartában 2023. július 13-án. MTI/EPA pool/Adi Weda Fotó: Adi Weda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem hiszem, hogy ez bárkinek jó lenne, beleértve Örményországot” – fogalmazott Szergej Lavrov egy újságírói kérdésre válaszolva, ami a jövő héten megrendezésre kerülő örmény–amerikai hadgyakorlatra tért ki. Mint azt az orosz külügyminiszter hangsúlyozta, semmi jóhoz nem vezet, ha az amerikaiak – és a NATO – a világ bármely térségében megjelennek.

Gyakran megpróbálják befolyásolni a politikai folyamatokat is

− húzta alá Lavrov, aki hozzátette, Amerikának több száz katonai bázisa van világszerte.

Az elmúlt hónapokban Örményország – amely hagyományosan Oroszország szoros szövetségese – egyre feltűnőbben távolodik Moszkvától. Nemrégiben Nikol Pasinján örmény miniszterelnök úgy fogalmazott, stratégiai hiba volt kizárólag Oroszország kezébe adni Örményország biztonságának garanciáját. Ezt követően pedig a dél-kaukázusi állam védelmi minisztériuma bejelentette, hogy szeptember 11–20. között amerikai–örmény hadgyakorlatot fognak tartani, örmény területeken. Örményország a Moszkva által életre hívott Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) tagja, valamint a területén működő orosz katonai bázis mellett orosz katonák is állomásoznak az országban.

Az amerikai–örmény gyakorlat még furcsább, tekintve, hogy Jereván nem vesz részt a KBSZSZ hadgyakorlatain

− vélekedett Lavrov. A tárcavezető elmondta, Örményországban rengeteg olyan politikus van, akik arrogáns kijelentéseket tesznek Moszkva ellen, és a biztonsági szervezetből való kilépéssel fenyegetnek. Rámutatott, ez a retorika nem tegnap kezdődött, Pasinján kormányfő már évekkel ezelőtt, kampányában is beszélt hasonlókról.

Lavrov jogtalannak nevezte azokat a vádakat, miszerint Oroszország kihátrált Örményország mögül a 2020-as, második örmény–azeri háborúban, s emiatt sikerült Azerbajdzsánnak visszafoglalnia az örmények által három évtizede ellenőrzött területeket.

Mindenkinek a saját népe előtt kell felelnie a cselekedeteiért

− zárta szavait a tárcavezető.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) és partnerországainak külügyminiszteri tanácskozásán Jakartában 2023. július 13-án (Fotó: MTI/EPA pool/Adi Weda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.