időjárás 9°C Aurél 2023. október 5.
logo

Szijjártó Péter: Mindent meg kell tenni az Ábrahám-megállapodások kiterjesztése érdekében

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.18. 19:18 2023.09.18. 19:28
Szijjártó Péter: Mindent meg kell tenni az Ábrahám-megállapodások kiterjesztése érdekében

A nemzetközi szervezeteknek mindent meg kell tenniük azért, hogy további államok csatlakozzanak az Izrael és több arab ország viszonyát normalizáló Ábrahám-megállapodásokhoz, amelyek évtizedek után elhozták a béke reményét a Közel-Keletre – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ közgyűlésén hétfőn New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a közel-keleti békefolyamattal kapcsolatos magas szintű ülésen arra figyelmeztett, hogy a térség helyzete közvetlen kihatással van Európa és különösen Közép-Európa biztonságára.

Ezért számunkra, magyarok számára rendkívül fontos a béke és a nyugalom a Közel-Keleten

– emelte ki. Majd rámutatott, hogy a régió instabilitása rendre a migrációs nyomás erősödésével jár, ráadásul most, az ukrajnai háború idején Európa nem lenne képes egy újabb súlyos biztonsági válság kezelésére.

Szijjártó Péter a fegyveres konfliktusok résztvevőit tárgyalásokra, a kommunikáció csatornáinak nyitva tartására szólította fel. Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi szervezeteknek kerülniük kellene az egyoldalúnak, elfogultnak tekinthető lépéseket és határozatokat, amelyek kizárólag az egyik félre hárítanák a felelősséget.

Emlékeztetett rá, hogy az utóbbi évtizedek során számos kísérletet tettek különböző szereplők a közel-keleti béke megteremtésére, ezek azonban mind kudarcot vallottak, s ezen időszak alatt emberek ezrei estek áldozatául a konfliktusnak. A miniszter úgy vélekedett, hogy az Ábrahám-megállapodások képében eljött a béke reménye, ugyanis ez valós és jelentős pozitív eredményekkel járt: nagykövetségek nyitásával, közvetlen légi járatokkal, a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok élénkülésével.

A miniszter ezért leszögezte, hogy az egyezményeket ki kell terjeszteni, ennek érdekében a nemzetközi szervezeteknek is mindent meg kellene tenniük.

Végül pedig Donald Trump előző amerikai elnököt méltatta, amiért sikerült tető alá hoznia az Ábrahám-megállapodásokat, továbbá az abban részes országokat, Izraelt, Bahreint, az Egyesült Arab Emírségeket és Marokkót. – Reméljük, hogy ezen országok listája a jövőben bővülni fog – fogalmazott.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.