Szijjártó Péter: Több száz munkahely jött létre a Felvidéken a magyar gazdaságfejlesztési program nyomán

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a kormány készen áll a program folytatására.

Forrás: MTI2023. 09. 26. 21:31
null
Fotó: MARTON_KIRALY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány készen áll gazdaságfejlesztési programja folytatására a Felvidéken, amelynek keretében az utóbbi években már több száz új munkahely jött létre, így segítve a helyi magyar közösség megmaradását – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a szlovákiai Szomotoron.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a településen megépült mezőgazdasági integrációs központ átadásán arról számolt be, hogy az Agro-Somotor szerződéses formában fogja biztosítani a kisgazdálkodók számára a termeléshez szükséges anyagokat, majd megveszi és versenyképes áron a külpiacokon értékesíti a terményeiket. A nagyjából három és fél milliárd forint értékű projektet a magyar kormány 1,7 milliárd forinttal támogatta.

Több mint száz gazda integrálásával, több tízezer tonna mennyiségű termék versenyképes módon történő értékesítésére nyílik itt tehát lehetőség (…) Ezen beruházásban találkozik a felvidéki magyarok, Szlovákia és Magyarország közös érdeke

– mutatott rá. Kiemelte, hogy a helyi termelőket az elmúlt időszak kihívásai nehéz helyzetbe hozták, ez a beruházás azonban lendületet adhat a gazdáknak, illetve egyúttal Délkelet-Szlovákia és Északkelet-Magyarország gazdaságának is.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy a felvidéki magyarság kérésére és tanácsai alapján a kormány 2017-ben elindította a Baross Gábor tervet, amelynek keretében 3827, főleg élelmiszeripari, mezőgazdasági és feldolgozóipari vállalatot támogattak 21,7 milliárd forint értékben, aminek nyomán 41,5 milliárd forintnyi beruházás valósult meg Szlovákia déli részén.

Ezekkel a beruházásokkal több száz új munkahely jött létre egy olyan térségben, amelyről a politikai döntéshozatali központokban viszonylag gyakran feledkeznek meg. Ezek a programok kiszámíthatóbb jövőképet adnak a fiataloknak, és megállítják vagy legalábbis jelentős mértékben le tudják lassítani a külföldre vándorlást, ezáltal pedig ez a gazdaságfejlesztési program segít abban, hogy megállítsuk a felvidéki magyar közösség fogyását

– mondta. Hangsúlyozta, hogy a program hatása átnyúlik a határokon, amit jól példáz, hogy a Magyarországról beszerzett eszközök aránya meghaladja a hatvan százalékot.

Fontos külgazdasági törekvésnek nevezte a hazai cégek külföldi, főleg magyarok lakta területeken történő beruházásainak előmozdítását. − Ha ezt még hozzáadom az előbb említett gazdaságfejlesztési számokhoz, akkor azt tudom önöknek mondani, hogy a gazdaságfejlesztés és a beruházás programjai összességében négyezer projektet támogattak itt, Szlovákia területén, és ezek nyomán összesen 82 milliárd forintnyi beruházás jött létre – szögezte le.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (balra) Forró Krisztiánnal, a Szövetség felvidéki magyar párt vezetőjével (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.