időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

Túlélte az egykori amerikai elnök, hogy a Wagner-vezér volt a felszolgálója

Magyar Nemzet
Forrás: The Washington Post
2023.09.13. 07:26 2023.09.13. 08:14
Túlélte az egykori amerikai elnök, hogy a Wagner-vezér volt a felszolgálója

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport nemrég elhunyt vezetője szolgálta ki George W. Busht egy 2006-os vacsorán, az egykori amerikai elnök azonban erre csak nemrég, egy fényképet látva döbbent rá.

Vasárnap a jaltai európai stratégiai konferencián arról kérdezték George W. Bush volt amerikai elnököt, hogy sokkolta-e Jevgenyij Prigozsin halála.

– Nem − válaszolta Bush. 

Az sokkolt, amikor minap láttam egy fotót a szentpétervári G8-csúcsról, ahol ő szolgált ki. Ő volt Putyin séfje

− idézte a volt elnököt a The Washington Post amerikai napilap.

A fotón a Bush házaspár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és akkori feleségével, Ljudmilával látható, Prigozsin pedig épp Bush felé hajol, hogy bort töltsön neki. Bush nem emlékezett a momentumra. – Csak annyit tudok, hogy túléltem − summázta a több mint tizenöt évvel ezelőtti vacsorát.

A videókapcsolaton keresztül Texasból bejelentkező Bush azt mondta, hogy az évek során változott a kezdeti megítélése az orosz elnökkel kapcsolatban.

Putyint ravasz politikusnak nevezte, aki nem fél használni a hatalmat, és azt mondta, hogy szerinte az orosz vezető ma sokkal erősebb, mint az ő elnökségekor volt.

Ennek ellenére úgy gondolja, hogy az orosz államfő az ukrajnai háborúval kicsit többet harapott, mint amennyit meg tud rágni, és megjegyezte, hogy a katonai morál Oroszországban valószínűleg alacsony szinten van.

Borítókép: Jevgenyij Prigozsin orosz üzletembernek, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának portréja a moszkvai kormányzati negyed, a Kreml közelében rögtönzött emlékhelyen 2023. augusztus 26-án (Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.