Úgy bevált a fegyver az ukrajnai háborúban, hogy félezret vásárol belőle Lengyelország

HIMARS rakétavetőket vásárolnak az amerikaiaktól a lengyelek.

Forrás: MTI2023. 09. 11. 18:34
BLASZCZAK, Mariusz
Torun, 2023. szeptember 11. HIMARS rakéta-sorozatvetõ a közép-lengyelországi Torun kiképzõközpontjában 2023. szeptember 11-én. Ezen a napon Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter beszerzésrõl szóló keretszerzõdést írt alá, amelynek értelmében Lengyelország 2026-ig 486 darab HIMARS rakéta-sorozatvetõt vásárol az Egyesült Államoktól. A rakétavetõket a lengyel gyártmányú Jelcz indítójármûvekre szerelik majd. Lengyelország 2019-ben már megrendelt 18 HIMARS-sorozatvetõt, és ezek egy része már a lengyel hadsereg állományában van. Az újabb megrendelést a tervek szerint 2025 végén kezdik leszállítani. MTI/EPA-PAP/Tytus Zmijewski Fotó: Tytus Zmijewski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország 2026-ig 486 HIMARS rakéta-sorozatvetőt vásárol az Egyesült Államoktól – közölte Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter hétfőn a közép-lengyelországi Torunban, miután aláírta a beszerzésről szóló keretszerződést. A miniszter felidézte: Varsó 2019-ben már megrendelt 18 HIMARS sorozatvetőt, és ezek egy része már a lengyel hadsereg állományában van. 

A két szerződés nyomán a lengyel fegyveres erők több mint 500 HIMARS rakétavetővel fognak rendelkezni.

Az újabb megrendelés értelmében a rendszerek szállítását 2025 végén kezdik el, a 2026-os évet pedig a beszerzés szempontjából biztonságosnak nevezték az ügyletről folytatott tárgyalások folyamán – mondta el Blaszczak. Bejelentette: a rakétavetőket a lengyel gyártmányú Jelcz indítójárművekre szerelik, és a lengyel integrált harcirányítási rendszerrel hangolják össze.

BLASZCZAK, Mariusz
Fotó: Tytus Zmijewski

Lengyelország Patriot légvédelmi rendszereket, F–35-ös vadászrepülőgépeket és M1A1 Abrams harckocsikat is beszerez az Egyesült Államoktól. A hadsereg korszerűsítésének keretében Dél-Koreától is vásárolnak harci eszközöket: K239 Csunmu rakétavetőket, K9-es önjáró lövegeket, K2 harckocsikat és FA–50-es vadászrepülőgépeket.

Jövőre Lengyelország a bruttó hazai termékből több mint négy százalékot, vagyis 137 milliárd zlotyt (mintegy 11 400 milliárd forintot) szán védelmi kiadásokra.

Borítókép: HIMARS rakéta-sorozatvető a közép-lengyelországi Torun kiképzőközpontjában 2023. szeptember 11-én. Ezen a napon Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter beszerzésről szóló keretszerződést írt alá, amelynek értelmében Lengyelország 2026-ig 486 HIMARS rakéta-sorozatvetőt vásárol az Egyesült Államoktól (Fotó: MTI/EPA-PAP/Tytus)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.