Újabb összecsapások várhatók Koszovóban? – folytatódik a leszámolás

A pristinai hatóságok terrorellenes műveletbe kezdtek a vasárnap kialakult tűzpárbaj után.

2023. 09. 25. 6:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik a koszovói rendőrség akciója a terroristák ellen – jelentette ki Albin Kurti miniszterelnök. A kormányfő ismertette, hogy a vasárnapi akció során százával foglaltak le fegyvereket, golyókat és katonai felszereléseket is. 

Kurti az X-en közölt bejegyzésében kiemelte: 

Nehéz katonai felszereléseket is lefoglaltak, például gépfegyvereket, gránátokat és egyebeket. Rendőrségünk továbbra is szorosan együttműködik a KFOR és az EULEX missziókkal. A művelet folytatódik.

Vasárnap drámai fordulatot vett a helyzet a Balkánon, miután szerb fegyveresek megöltek egy koszovói rendőrt, majd a hatóságok akciójuk során végeztek három szerbbel, többeket pedig őrizetbe vettek.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, szerb fegyveresek támadtak meg egy koszovói rendőrjárőrt vasárnapra virradóra, a kialakult tűzpárbaj pedig egész nap tartott. Egy rendőr meghalt, egy megsebesült, három támadót lelőttek, többeket megsebesítettek és letartóztattak a rendőrök.

Az eseményekre a szerb államfő is reagált. Alekszandar Vucsics belgrádi sajtótájékoztatóján Albin Kurtit tette felelőssé, aki szerinte folyamatosan azt szeretné, hogy Szerbia összeütközésbe kerüljön a NATO-val. A köztársasági elnök elítélte a rendőr megölését. Mint mondta, Belgrádban egész nap megbeszélést tartottak a nemzetbiztonsági helyzetről, és körültekintően, részletesen és alaposan hozzák meg a döntéseket – írja a B92 szerb hírportál. 

Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy alakítsák meg Koszovóban a Szerb Önkormányzatok Közösségét, s hogy északon szerbek legyenek a rendőrök. Ez az egyetlen módja, hogy a szerbeket ne üldözzék el, s hogy ne legyenek összetűzések

– mondta Vucsics.

A koszovói különleges ügyészség közben bejelentette, hogy hat embert vettek őrizetbe a koszovói rendőrség elleni merénylet miatt, őket a Banjszka faluban történt támadást követően több bűncselekménnyel gyanúsítják, közülük egyet pedig terrorizmussal vádolnak – írja a Tanjug szerb hírügynökség.

Hétfőn délelőtt a szerb államfő Oroszország belgrádi nagykövetével egyeztet. Alekszandar Vucsics és Alekszandr Bocan-Harcsenko várhatóan a Koszovóban kialakult helyzetről is véleményt cserél.


Borítókép: A koszovói hatóságok által lefoglalt katonai felszerelések egy része (Forrás: X, Albin Kurti hivatalos oldala)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.