A magyar kártya a romániai kampányban ismét előkerülhet

Az újabb, gyalázatos úzvölgyi történések kapcsán nem fűznek nagy reményeket a román kormány elhatárolódásához.

TIRNOVEANU, Mihai
Úzvölgyi katonatemető - Újabb román kereszteket helyeztek ki Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újabb, gyalázatos úzvölgyi történések kapcsán nem fűz nagy reményeket a román kormány vagy a hatalmon lévő pártok elhatárolódásához Csoma Botond, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakcióvezetője. A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy 

2024-ben négy választást is tartanak Romániában, az eddigi tapasztalatok pedig a magyar kártya újbóli bevetését valószínűsítik.

Csoma Botond az Erdélyi Magyar Televízió csütörtök esti műsorában emlékeztetett rá: néhány évvel ezelőtt maga az államfő, Klaus Johannis is élt a magyarellenesség eszközével a belpolitikai csatározások során. Elmondta: üdvözli, hogy Románia budapesti nagykövete fellépést ígért a kegyeletsértő eseményekkel szemben, de – mint fogalmazott – az állásfoglalást a helyén kell kezelni. 

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán egyeztetett az úzvölgyi katonatemető ügyében a román nagykövettel a kérdés megnyugtatóan és hosszú távú kezeléséről. Csoma Botond szükségesnek, s egyben természetesnek tartotta az anyaországi segítséget, magyar ügyről lévén szó. A frakcióvezető közölte: 

az RMDSZ igyekszik majd tárgyalásokon elérni, hogy a kormánypártok ne a magyarellenességgel akarjanak veresenyezni az ellenzéki, soviniszta Románok Egyesüléséért Szövetséggel.   

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kedden határozott hatósági fellépést sürgetett a román nacionalista szervezetek vasárnapi úzvölgyi megemlékezésének ügyében. A politikus arra reagált, hogy a Nemzet Útja és az Ortodox Testvériség mintegy kétszáz tagja, szimpatizánsa tartott megemlékezést a katonatemetőben a hadsereg napján. A résztvevők egy nyíltan magyarellenes, „Magyarok, menjetek vissza Mongóliába" feliratú molinót is kifeszítettek.

Borítókép: Úzvölgyi katonatemető (Fotó: Veres Nándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.