Az egész nyugati világ elleni támadás a Hamász vérengzése

Miután túl sokáig alábecsültük a demokrácia ellenségeit, mert így volt kényelmesebb számunkra, most elérkezett az igazság pillanata Európa számára – hívja fel a figyelmet a Poltico hírportál.

2023. 10. 30. 12:54
null
Kefar-Aza, 2023. október 18. Romos házban izraeli katona a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen október 7-én indított többfrontos támadásakor lerohant dél-izraeli Kefar-Aza kibucban 2023. október 18-án. A palesztin milicisták legalább 1400 embert megöltek Izraelben. MTI/AP/Ariel Schalit Fotó: Ariel Schalit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi kihívás a demokratikus országok számára az egyszerre beütő válságok és háborúk kezelése. Vajon mennyire lesz eltökélt a Nyugat, hogy megvédje érdekeit ebben a harcban – teszi fel a kérdést a Politico hírportál cikke.

Az ukrajnai háború már eleve megterhelte az Egyesült Államok és a NATO kapacitásait, a gázai krízis pedig akár többfrontos háborúhoz is vezethet.

A krízisek sorozata pedig Kína kezére játszik, amely csak a megfelelő pillanatra vár, hogy – akár erővel is – visszacsatolja Tajvant, amelyet mindig is az ország részének tekintett.

És ha felülkerekedünk azon, amit kollektíven egy harmadik világháborúnak tekinthetünk, akkor egy új világrenddel fogunk szembesülni, ami nem a mi kedvünkre való. Ez az új rend olyan lenne, amelyben az USA elszigetelődik, nem képes, vagy nem akarja többé betölteni döntő szerepét az európai biztonság megalapozásában. Európa Ázsia mellékletévé válna, ahol Kína határozná meg a szabályokat, a Közel-Kelet pedig visszatérne a középkorba, és az iszlám fundamentalizmussal szemben nem lenne lehetséges kihívás

− figyelmeztet a jelenlegi helyzet veszélyeire a szerző.

Bár Izrael nyilvánvalóan követett el hibákat, az október 7-i vérengzés után a palesztinok mentegetése áldozathibáztatás. A Hamász egyszerűen zsidókat akar ölni és le akarja radírozni Izraelt a térképről – ezért is pénzelik a szervezetet Iránból és Katarból – mutat rá az írás, hozzátéve, hogy Izrael esetleges vereségének sokkal szélesebb körű hatásai lennének, az egész Nyugat gyengülne általa.

Az ellenségeink már így is gyengének és megosztottnak látnak minket, és az igazság az, hogy azok is vagyunk – világít rá a szerző.

Hasonló szellemben nyilatkozott Tamir Wertzberger, a Likud izraeli kormánypárt nemzetközi kapcsolatokért felelős koordinátora a Tűzfalcsoport tényfeltáró blognak adott interjújában, ahol úgy fogalmazott, hogy 

Európának meg kell értenie valamit: akik ma az izraeliek elleni mészárlást támogatják, holnap az európaiak ellen fognak mészárlást elkövetni. Ennek inkább az európaiakat kellene megijesztenie, mert ez az önök otthonában történik. Nézzék meg, mivel néz szembe most Izrael a hírszerzés kudarca miatt. Nagy a baj, ha nem értik, hogy ki az ellenségük és mire képes. Európának meg kell értenie és fel kell ismernie, hogy ez nagyobb veszélyt jelent Európára, mint Izraelre. A legutóbbi brüsszeli támadás nagyon erős vörös riasztás.

A Politico cikke szerint az elmúlt években Németország különösen szégyenletes szerepet játszott az idáig vezető folyamatban. Először is a gyenge kereszténydemokrata vezetésű szövetségi kormány a 2011-es fukusimai balesetet követően a környezetvédelmi érzelmektől befolyásolva úgy döntött, hogy fokozatosan kivonul az atomenergiából. Ez viszont csak növelte Németország függőségét az orosz gáztól (a 2011-es 36 százalékról 2020-ra 65 százalékra), amiből Putyin profitált, és biztosította számára a forrásokat Ukrajna megtámadásához.

Aztán Angela Merkel volt kancellár volt az, aki felfüggesztette a törvényeket, és menekülteket vonzott a világ minden tájáról anélkül, hogy tervet dolgozott volna ki a sikeres integrációra. Ez később párhuzamos társadalmakhoz, idegengyűlölethez, antiszemitizmushoz és a jobboldali populista párt, az Alternatíva Németországért felemelkedéséhez vezetett – sorolja az írás.

A szerző szerint nekünk, európaiaknak fel kell tennünk a kérdést, hogy kiállunk-e Izrael mellett a demokrácia ellenségeivel szemben minden veszély ellenére, vagy hagyjuk, hogy a félelem és az opportunizmus uralkodjon? Számíthat-e az Egyesült Államok Európára? Egyértelműen oldalt kell választanunk – vonja le a következtetést a Politico cikkének szerzője.

Borítókép: Romos házban izraeli katona a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen október 7-én indított többfrontos támadásakor lerohant dél-izraeli Kefar-Aza kibucban 2023. október 18-án (Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.