Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Tamir Wertzberger: Európa nem érti, ki az ellenség és mire képes

Interjút adott Tamir Wertzberger, a Likud izraeli kormánypárt nemzetközi kapcsolatokért felelős koordinátora a Tűzfalcsoport tényfeltáró blognak az izraeli–gázai konfliktussal kapcsolatban.

Forrás: Tűzfalcsoport2023. 10. 26. 10:52
Askelón, 2023. október 7. Palesztin rakétatámadásban megrongálódott épületet néznek lakók az izraeli Askelónban 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet reggel óta 2500 rakétát lõtt ki Izrael déli és középsõ részére a Gázai övezetbõl, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Eddig 22 halottról és félezer sebesültrõl tudni, a fegyveresek izraeli túszokat hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe. Izrael teljes mozgósítást rendelt el. MTI/EPA/Atef Szafadi Fotó: Atef Szafadi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 7-én kora reggel a Hamász az emberiség történetének egyik legbrutálisabb és legborzalmasabb terrortámadását követte el, amikor terroristák ezrei lépték át a határt Izrael felé, és a közeli városokban mészárlásba kezdtek izraeli állampolgárok ellen, csecsemőket, nőket és időseket mészároltak le, csecsemőket fejeztek le, és élve égettek el embereket. Egyelőre több mint 1300 izraelinél tartunk, akik életüket vesztették ebben a támadásban, és a népességet nézve az egy főre jutó áldozatok számát tekintve ez a modern történelem legsúlyosabb terrortámadása. Nagyobb még a 9/11-esnél is

− sorolta a sokkoló adatokat Tamir Wertzberger, a Likud izraeli kormánypárt nemzetközi kapcsolatokért felelős koordinátora a Tűzfalcsoport tényfeltáró blognak adott interjújában.

Hozzátette: egy ilyen esemény nyilvánvalóan nagyon mélyen érinti az izraeli társadalmat. Sok izraelit behívtak tartalékosnak a hadseregbe, míg mások óvóhelyeken élnek. A mély szomorúság mellett az emberek úgy érzik, hogy a hadsereg összeomlott, és bármi megtörténhet. A történtek okairól szólva a Likud politikusa a Tűzfalcsoportnak kifejtette, hogy

ennek a konfliktusnak semmi köze a területhez vagy a politikához.

Ez egyszerűen antiszemitizmus. Vagy, ha a nagyobb képet akarjuk nézni, civilizációs háború. Nincs különbség az ártatlan izraelieket meggyilkoló muszlimok és az ártatlan európaiakat Brüsszelben meggyilkoló muszlimok között. Ebből a nézőpontból megérthetitek, hogy nincs megoldás. Nem tudsz megállapodást elérni olyan emberekkel, akik meg akarnak ölni téged. Az egyetlen megoldás a visszavágás és a győzelem

− szögezte le Wertzberger.

Egyes nemzetközi szervezetek és kormányok bírálták Izrael válaszlépéseit a Hamász támadásaira, azt állítva, hogy azok aránytalanok, ami felháborította az izraelieket.

Ezek az emberek vagy vakok, vagy antiszemiták. Antonio Lopez európai parlamenti képviselő igazat mondott a legutóbbi strasbourgi vita során. Azt mondta, hogy a szavazás a határozatról (a gázai háborúról) egy dologról szól: ki támogatja a terrort és ki ellenzi. A jó és a rossz oldal közötti választás soha nem volt ilyen egyértelmű, és a történelem emlékezni fog mindenki döntésére

− hívta fel a figyelmet a politikus.

Wertzberger az ENSZ-nek a konfliktusra adott válaszáról is lesújtó véleménnyel van. Mint arról beszámoltunk, António Guterres ENSZ-főtitkár élesen bírálta Izrael műveleteit a Gázai övezetben, amelyek szerint világosan megsértik a humanitárius jogot és kollektív büntetéssel érnek fel.

Válaszul Eli Kohen izraeli külügyminiszter lemondta tervezett találkozóját a főtitkárral, a zsidó állam ENSZ-nagykövete pedig lemondásra szólította fel Guterrest.

Csaknem száz évig az Egyesült Államokra a szabad világ erkölcsi iránytűjeként tekintettek. Amikor azt látjuk, hogy az amerikai demokrata elnök ilyen egyértelműen, feltétel nélkül és nyilvánosan állást foglal Izrael mellett, az sok kérdést vet fel azokkal kapcsolatban, akik nem követték ezt az iránymutatást, mint például az ENSZ. Talán itt az ideje beismerni, hogy az ENSZ, amelyet a béke és az emberi jogok védelmére hoztak létre, már nem tölti be a célját, és ezért elvesztette létjogosultságát. Ami a regionális szereplőket illeti, ők mindig is eszköznek tekintették a palesztinokat, hogy Izraelt támadják. Az arabok érdeke az úgynevezett palesztin probléma fenntartása

− fejtette ki véleményét Tamir Wertzberger.

A nyugati országokban tartott palesztinpárti gyűlések és tüntetések, valamint a többek között Németországban tapasztalható antiszemita akciók kapcsán az izraeli politikus úgy vélte, az európaiak nincsenek tisztában azzal, hogy ki az ellenségük, és mire képes.

Európának meg kell értenie valamit: akik ma az izraeliek elleni mészárlást támogatják, holnap az európaiak ellen fognak mészárlást elkövetni. Ennek inkább az európaiakat kellene megijesztenie, mert ez az önök otthonában történik. Nézzék meg, mivel néz szembe most Izrael a hírszerzés kudarca miatt. Nagy a baj, ha nem értik, hogy ki az ellenségük és mire képes. Európának meg kell értenie és fel kell ismernie, hogy ez nagyobb veszélyt jelent Európára, mint Izraelre. A legutóbbi brüsszeli támadás nagyon erős vörös riasztás.

Lehet-e az október 7-én történtek után még béke a Gázai övezetben? Wertzberger szerint ez gyakorlatilag kizárt, tekintve, hogy a Hamász szándéka Izrael elpusztítása. Kiemelte, a béke érdekében a palesztinoknak fel kell hagyniuk az erőszakkal és a terrorral, és el kell ismerniük Izrael létjogosultságát.

Borítókép: Palesztin rakétatámadásban megrongálódott épületet néznek lakók az izraeli Askelónban 2023. október 7-én (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.