Hogyan működik az izraeli Vaskupola? + videó

Több ezer rakétát fogott el beüzemelése óta az Izraelt védő Vaskupola rakétaelhárító légvédelmi rendszer, ám egyre nagyobbak az aggodalmak, hogy ha a libanoni Hezbollah is beszállt a Hamász palesztin terrorszervezet által indított háborúba, túlterhelődhet az izraeli légvédelem. Szakértők szerint a mostani háború a legnagyobb kihívás a Vaskupola számára.

2023. 10. 25. 5:15
null
Szderót, 2023. május 11. Az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer a Gázai övezetbõl indított palesztin rakétákat semlegesít a dél-izraeli Szderót város közelében 2023. május 10-én. MTI/EPA/Atef Szafadi Fotó: Atef Szafadi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2011 márciusa óta Izraelt a világ egyik legmodernebb légvédelmi rendszere, a Vaskupola védi, amelyet az állami tulajdonú Rafael Advance Defense System hadiipari vállalat, valamint az Israel Aerospace Industries, a közel-keleti ország legjelentőseb légi-, űr- és hadiipari vállalata fejlesztett ki. Azóta több frissítésen is átesett, hogy javítsanak pontosságán, többek között a 2021-es, Izrael és Palesztina közötti háború során. Működése óta több ezer, főként a Gázai övezetből kilőtt rakétát fogott el – az elsőt 2011 áprilisában –, ám a 17 napja kitört izraeli háború jelentheti a legnagyobb kihívást a Vaskupola számára – figyelmeztetett kedden a The Times of Israel izraeli online hírportál. A Hamász palesztin terrorszervezet a háború kitörése óta több mint 7000 rakétát lőtt ki Izraelre, ilyen erős támadásra korábban nem volt példa.

Nem sokkal később a harcokba az Irán által támogatott libanoni Hezbollah síita szervezet is beszállt, amely északi irányból kezdte támadni Izraelt – szakértők szerint ha a félkatonai szervezet erőteljesebb támadásokat indít, a Vaskupola túlterhelődhet. A Hezbollahnak ugyanis több százezer rakétája van.

Izraeli tisztviselők korábban arról számoltak be, hogy a légvédelem elfogta a libanoni szervezet legtöbb rakétáját, ám volt, amelyik még Tel-Avivot is elérte, ami a libanoni–izraeli határtól körülbelül 120 kilométerre fekszik.

Mi az a Vaskupola?

Az Izraelt védő légvédelmi rendszer feladata, hogy a Gázai övezetből és Libanonból érkező rövid hatótávolságú rakétákat és pilóta nélküli légi járműveket elfogja, és még a levegőben hatástalanítsa őket, elkerülve a becsapódást. A rendszer nagyjából 64-70 kilométeres sugarú körben észleli a lövedékeket, amelyeknek az izraeli hatóságok szerint 90 százalékát tudja elfogni, egyszerre akár több rakétát is. Jean-Loup Saaman, a Szingapúri Egyetem Közel-Kelet Intézetének vezető kutatója azonban arra mutatott rá, hogy a Vaskupola többnyire csak azokat a rakétákat hatástalanítja, amelyek a civilek lakta területeket veszélyeztetik, és nem rettentette el attól sem a Hamászt, sem a Hezbollahot, hogy Izraelt támadják.

 

Hogyan működik a Vaskupola?

Az izraeli Vaskupola előnye, hogy mindenféle időjárási körülmény között használható, ráadásul miután mobil rendszerről van szó, bármelyik egysége könnyen mozgatható, áttelepíthető – ezzel a megvédeni kívánt területet is bármikor újra lehet határozni. A rendszer három egységből, egy radarrendszerből, egy irányítóközpontból és egy indítóállásból áll.

A radar észleli a beérkező fenyegetést és annak útvonalát, az irányítóközpont kiszámítja, a rakéta fenyegeti-e a lakott vagy stratégiailag fontos területeket: amennyiben igen, kilövik a különböző érzékelőkkel felszerelt Tamir elfogó rakétát, amely az ellenséges lövedék nyomába ered, és végül hatástalanítja azt.

Elfogórakétákat lő ki az izraeli hadsereg Vaskupola légvédelmi rendszere a Gázai övezet palesztin fegyvereseinek rakétatámadása ellen Askelónban 2021. május 14-én Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

 

Mennyibe kerül a Vaskupola? 

A légvédelmi rakétarendszer fenntartása meglehetősen magas költségekkel jár. Noha a fejlesztés, a gyártás, a telepítés és a karbantartás pontos adatai nem ismertek, becslések szerint több milliárd dollárról van szó. Beszédes például a rakétaelhárító Tamir rakéta ára, amely becslések szerint 40–50 ezer dollár, azaz 14,2–17,8 millió forint között mozog – állítja a tel-avivi Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézete agytröszt. Ahhoz pedig, hogy hatékony legyen, folyamatosan újra kell tölteni a rakétákat. Egy üteg előállítása pedig még magasabb költségekkel jár, szakértők 100 millió dollárra teszik az árát.

Az Axios amerikai híroldal cikkében kiemelte, a Hamász tulajdonában lévő rakéták ára – mind a saját gyártásúak, mind a szervezetnek biztosítottak – csupán töredéke az izraeli költségeknek, mégis hatalmas pusztítást képes okozni.

A Vaskupola finanszírozása eredeti tervek szerint kizárólag az izraeli költségvetésből történt volna, ám magas költségei miatt az Egyesült Államok is támogatja a közel-keleti országot. Az Egyesült Államok Kongresszusi Kutatószolgálatának adatai szerint Washington közel hárommilliárd dollárral járult hozzá a légvédelmi rendszer fenntartásához. Szakértők szerint az amerikai hozzájárulás hátterében nemcsak a felek közötti jó kapcsolatok állnak, hanem, hogy egy nagyobb közel-keleti háború kirobbanásának megakadályozása is.

Borítókép: Az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer a Gázai övezetből indított palesztin rakétákat semlegesít a dél-izraeli Szderót város közelében 2023. május 10-én (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.