„A cél Izrael totális kiirtása”

„Ezért a háborúért nagy árat fogunk fizetni, katonák életével, de nincs más választásunk” – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Ariel Bulshtein, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök tanácsadója, aki a Pro-Izrael konferenciára érkezett a héten Budapestre. A tisztviselő szerint az izraeli kormány elhúzódó háborúra számít a Hamász palesztin terrorszervezet ellen, és aggodalomra ad okot a libanoni Hezbollah csatlakozása is. Ariel Bulshtein hozzátette: a terroristák kihasználják Izrael gyengeségeit és pajzsként használják az embereket a támadások ellen.

2023. 10. 14. 5:51
Ariel Bilshtein, Benámin Netanjahu miniszterelnök tanácsadója (Fotó: Alapjogokért Központ) Forrás: Alapjogokért Központ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A napokban érkezett Budapestre a Pro-Izrael konferenciára. Nem sok időt töltött itt, már utazik is haza Izraelbe. Hogyan élte meg a háború kirobbanását?

– Szombat reggel minden izraeli a szirénák hangjára ébredt fel, több mint hatezer rakétát lőttek ki az országra a Gázai övezetből aznap. A Hamász terroristái a légi támadásokat csak arra használták, hogy eltereljék a figyelmet a még súlyosabb támadásról: a Gázai övezet és Izrael közötti határkerítésen több helyen áttörtek és mintegy 22 izraeli települést de facto elfoglaltak. Ezután házról házra járva sorra mészárolták le az embereket, mindenkit megöltek, aki az útjukba került. A holttestek megszámlálása még most is tart, nem tudjuk, hogy pontosan hány halálos áldozatot hagytak maguk után. Néhány házba bejutni sem lehet, mert robbanószerkezetekkel szerelték fel őket, hogy mindenkivel, aki segíteni akar ezeknek az embereknek, végezzenek. Nagyon sok fénykép és videófelvétel van mészárlásokról, a holokausztra emlékeztetnek. Egész családokat, a csecsemőktől az idősekig, mindenkit kivégeztek. Egy várandós nőnek a hasába szúrták a kést, fotókon látni lehet, hogy benne volt még a megszületetlen gyermeke. Borzalmas. Nagyjából három-négy órába telt, mire megértettük, mi történik, a hadsereget azonnal mozgósítottuk. Először úgy döntöttem, nem jövök Budapestre, de meggondoltam magam, mert láttam, hogy most még inkább fontosabb részt venni a konferencián és elmesélni, mi történt.

– Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vezető tanácsadójaként mivel fog telni az elkövetkezendő időszak?

– Nincs más lehetőségünk, mint teljesen megsemmisíteni a Hamászt. Barbár, terrorista természetük nem újdonság Izrael számára, sok terrort átéltünk, de a támadás mértéke és brutális jellege így is megdöbbentő volt. A Hamásznak több ezer rakétája van, és készek harcolni a civil területeken is. Például a Hamász katonai főparancsnoksága Gáza városában van, egy kórház alatt, és kihasználják, hogy Izrael nem fog egy kórházat lebombázni. Ezért a háborúért nagy árat fogunk fizetni, katonák életével, de nincs más választásunk. Ráadásul a Hamászhoz más szervezetek is csatlakoznak, a napokban többen próbáltak meg Libanonból Izraelbe bejutni. Egyik nap például öt terrorista akart bejutni, akiket megöltek, de mi is elvesztettünk sajnos néhány katonát a harc során. Leginkább a Hezbollah esetleges csatlakozása aggaszt minket. A Hezbollah terrorszervezetből alakult át hadsereggé, sokkal erősebb, mint a libanoni hadsereg, de facto az egész országot ellenőrzi, különösen a dél-libanoni, Izraelhez közeli területeket. Szintén ismertek barbár módszereikről, például rakétáikat a civil házakba, kórházakba, mecsetekbe telepítik.

Hogy csatlakozni fognak-e, nem tudhatjuk, de mint Irán hosszabb karja, Teherántól függ, teljes ellenőrzése van felette.

Irán a Hamászt is támogatja, többek között fegyverekkel, amelyeket a Sínai-félszigetről visznek be a Gázai övezetbe, de nincs teljes ellenőrzésük a terrorszervezet felett. Izrael azonban készen áll a mozgósításokra, és a hadseregbe is több mint négyszázezer ember érkezett önkéntes alapon. Amikor fenyegetés ér minket, félreteszünk mindent: politikai, ideológiai, vallási megosztottságot. Számunka ez a háború olyan, mint 9/11 és Pearl Harbor együtt, küldetésünk mindenekelőtt a háború megnyerése.

A Gázai övezetből kilőtt palesztin rakétát semmisít meg a Vaskupola izraeli rakétaelhárító rendszer a dél-izraeli Askelón fölött 2023. október 13-án (Fotó: MTI/AP/Cafrir Abajov)

– Az izraeli–palesztin konfliktus évtizedekre nyúlik vissza. Mi lehetett az oka a mostani támadásnak? Mi lehet a Hamász célja?

– A Nyugat és az izraeli társadalom nagy része hajlamos elemezni a szándékokat, célokat. A Hamász sem próbálja meg eltitkolni célját, a terrorszervezet chartájában világosan szerepel: Izrael állam totális kiirtása. A holokauszt egyik tanulsága az volt, hogy ha valami őrült ideológia azt hirdeti, meg fogunk titeket ölni, arra jobb hallgatni. Bár a Hamász nyíltan ezt hirdeti, Izrael vakon hitt abban a nyugati elgondolásban, hogy tudunk találni kompromisszumot.

A mostani támadás során több mint 1300 zsidót öltek meg, a holokauszt óta nem volt erre példa – egy főre levetítve súlyosabb, mint az Egyesült Államok elleni 9/11, hiszen kisebb ország vagyunk.

És van az egészben egy másik fontos kérdés is: miért a szombati időpontot választották a terroristák? Nincs rá egyértelmű válaszom. Ennek a tömeges mészárlásnak az előkészítése sok időt vesz igénybe, talán csak most álltak rá készen. Tudták, hogyan vakítsák el a határellenőrző műszereinket, tudták, hogyan jussanak be a kerítéssel védett közösségekbe. Tudták például, hogy amikor egy személy megérkezik a faluba, a kerítés automatikusan kinyílik. Valószínűleg tudtak a zenei fesztiválról is, ahol mintegy 270 fiatalt öltek meg. De lehettek más okai is. Például az, hogy Szaúd-Arábiával a békemegállapodás küszöbén állunk. Ha teheráni parancsról van szó, az egy újabb tényező.

– Egyiptom azt állította, figyelmeztette az izraeli kormányt a támadásra, szakértők mégis arról beszélnek, váratlanul érte Izraelt. Valóban meglepte a Hamász az izraeli titkosszolgálatot?

– Először is megerősíthetem, hogy Izrael semmilyen előzetes információt nem kapott Egyiptomtól. Ezek az állítások az izraeli sajtóból származnak, és a hivatalos egyiptomi források sem erősítették meg, hogy ilyen információt adtak volna át nekünk. A valóság önmagáért beszélt: meglepett minket a támadás, és ez egy stratégiai probléma. Ki fogjuk vizsgálni, mi történt a különleges szolgálatainkkal, amelyek feladata a Hamász felkészültségének ellenőrzése, és amelyeknek a terrorszervezeten belül is vannak forrásaik. 2005-ben Ariel Saron akkori miniszterelnök átadta a palesztinoknak a Gázai övezet feletti teljes irányítást, és Izrael kivonult a térségből, a zsidó lakossággal együtt. Nyilvánvaló volt, hogy ha megadjuk a terroristáknak, amit akarnak, nem fogják megköszönni és békében élni. Simon Peresz volt miniszterelnök és elnök akkor azt mondta, a Gázai övezet lesz a következő Szingapúr, mert nem fognak kérni az izraeli megszállásból. A másik probléma a pénzügyi kérdés: ha nincs elég pénzük, támadni fognak, hiszen az embereknek kell élelmiszer, biztosítani kell a fizetést a katonai szárnynak, így engedtük, hogy legalább Katar adjon nekik pénzt. A pénzek nagy részét viszont tankszállításra is alkalmas alagutak építésére használták fel, voltak, amelyek izraeli területen, óvodák és iskolák közelében végződtek. Ezután Izrael hárommilliárd dollárt költött a föld alatti kerítések megépítésére, de arra nem számítottunk, hogy traktorokkal fogják áttörni őket. Ma már az izraeli társadalom minden részéből érkeznek a kérések a terrorszervezet megsemmisítésére.

Palesztin rakétatámadás érte területet ürítenek ki izraeliek a dél-izraeli Askelónban 2023. október 9-én (Fotó: MTI/AP/Ohad Zwigenberg)

– Mire számít az izraeli kormány, milyen kimenetele lesz a háborúnak?

– Napok, hetek, hónapok… Nem tudjuk, mennyi időbe fog telni a Hamász totális elpusztítása. Több évbe biztosan nem, de minden bizonnyal sok időre lesz szükségünk. A terrorszervezet az elmúlt 18 évet arra használta fel, hogy felfegyverezze a Gázai övezetet, most a célunk az, hogy megsemmisítsük a teljes katonai és pénzügyi képességeiket. Az első lépésünk az volt, hogy megtámadtuk a pénzügyi csatornákat, köztük a bankokat, majd megszakítottuk a Gázai övezet minden ellátását Izrael irányából. Izrael katonai ereje nem hasonlítható össze a Hamászéval, nekik nincs olyan katonaságuk, mint nekünk, viszont kihasználják a gyengeségeinket – például azt, hogy nekünk minden emberi élet számít, még az ellenségé is. Emberi pajzsot használnak és igyekeznek minél több ember megölni. Az sem zavarja őket, ha a saját oldalukon halnak meg a civilek, mert a nemzetközi médiában így azt a látszatot tudják kelni, hogy Izrael csecsemőket öl meg. Kihasználják azt is, hogy mintegy 150 izraelit ejtettek túszul, köztük egy évnél fiatalabb csecsemőket, 85-90 éves időseket. Izrael legutóbb a villanyszolgáltatásról vágta le a Gázai övezetet, Benjamin Netanjahu miniszterelnök felszólította a civil lakosságot, meneküljenek Egyiptomba. Bárki elmehet, aki nem vesz részt a Hamász katonai műveleteiben. Nehézség még, hogy a terrorszervezetek nem foglalkoznak olyasmikkel, mint az egyenruha, így nehéz őket felismerni a civilek között. Vannak olyan fotók, amelyeken túszok holttesteit halmozzák egymásra, holttesteken táncolnak – ők nem Hamász-terroristák, hanem civilek.

A nemzetközi közösség részéről viszont támogatást kapunk, Magyarország esetében különösen nagy támogatásról beszélhetek. Csak megittam egy kávét és egy fiatal odajött hozzám,  felismerte az izraeli akcentusomat, és azt mondta, látta, mi történt Izraelben és darabokra szakadt a szíve.

– Egyértelmű jeleit látjuk annak, hogy új világrend van kialakulóban: Oroszország megtámadta Ukrajnát, a Távol-Keleten egyre feszültebb a viszony Peking és Washington között, most pedig a Közel-Keleten robbant ki újabb háború. Mit gondol, Izrael milyen szerepet fog betölteni a térségben?

– Izrael szerény ország, ám hatalmas katonai hatalomnak számítunk és rengeteg közvetlen veszély fenyeget bennünket. Ezeken túl pedig, rivalizál két szuperhatalom, Európában pedig az elmúlt évtizedekben tapasztalt béke Oroszország és Ukrajna háborújával véget ért. Izrael számára a 2019-es év volt a legcsendesebb, abban az évben csak három civilt öltek meg a terroristák. Most több mint ezret egy nap alatt. Hogy milyen szerepünk lesz a világon zajló rendszerváltásban, nem tudom, egyelőre a holnapra kell koncentrálnunk és a szomszédságunkra.

Gondolatban most a családommal és a barátaimmal vagyok, utóbbiak között vannak olyanok is, akik a Gázai határnál várakoznak, hogy beléphessenek az övezetbe. Talán pár nap múlva én is ott leszek.

Borítókép: Ariel Bilshtein, Benjamin Netanjahu miniszterelnök tanácsadója (Fotó: Alapjogokért Központ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.