Izrael budapesti nagykövete: Irán célja egy újabb háború a térségben

Már ötödik napja tartanak a harcok Izrael és a gázai övezeti Hamász palesztin terrorszervezet között. Az áldozatok száma egyre csak emelkedik, és a háború egyre nagyobb területen zajlik, a közel-keleti országot ugyanis már nemcsak a palesztin terrorszervezet, hanem a libanoni Hezbollah is támadja. Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete szerdán sajtótájékoztató keretében számolt be a háború legfrissebb fejleményeiről.

2023. 10. 11. 19:31
Budapest 20221026 Ilan Mor Izraeli nagykövet Fotó: Árvai Károly Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/ Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A terroristák úgy viselkednek, mint az állatok. Elrabolják a családokat, majd élő adásban mutogatva megkínozzák, lelövik őket – számolt be a szombat óta tartó, Izrael és a palesztin Hamász terrorszervezet közötti háború borzalmairól Jákov Hadasz-Handelszman. Izrael budapesti nagykövete az Iszlám Állam (ISIS) tetteihez hasonlította a Hamász-terroristák cselekedeteit.

Különböző nevek, de ugyanazok a módszerek

– fogalmazott.

Kiemelte, bár ötven évvel ezelőtt, az 1973 októberében 21 napig tartó jom kippuri háború során meglepetésként érte Izraelt Egyiptom, Szíria, Jordánia és Irak hadseregének közös támadása, ezúttal más a helyzet: Izraelt egy terrorszervezet támadta meg, melynek áldozatai főként civilek. A diplomata ugyanakkor elmondta, nemcsak az emberekre mérnek végzetes csapást a terroristák, de még az állatokra is. Hozzátette: a terroristák nem válogatnak, mindenkit lemészárolnak, aki az útjukba került, legyen az izraeli, arab, palesztin, zsidó vagy külföldi.

A hivatalos összesítés szerint már több mint 1200 izraeli vesztette életét az első 24 órában, köztük 169 katona.

A budapesti nagykövetség közölte, legalább 29 ország állampolgárai estek áldozatul a háborúnak, többek között hét brazil, két olasz, hét argentin, két amerikai állampolgár, továbbá britek és németek is vannak az áldozatok között. Az eddigi adatok szerint húsz thaiföldi vendégmunkás is életét vesztette. Jákov Hadasz-Handelszman kiemelte, az izraeli katonanők között is magas veszteségeket tartanak nyilván. A sebesültek számát háromezerre becsülik, és 470 fölött van a kórházban ápoltak száma. A Hamász-terroristák továbbá temérdek túszt is a Gázai övezetbe hurcoltak, egyelőre 130 személyt tartanak nyilván – köztük teljes családokat, pár hónapos csecsemőket és gyermekeket is –, róluk azonban semmit nem tudni.

A nagykövet ismertette, a harcok nagy erőkkel folynak továbbra is, az izraeli védelmi erők már két fronton is harcolnak, ugyanis a Gázai övezet mellett már északi irányból, Libanonból is támadják az országot a Hezbollah tagjai. Szombat óta körülbelül 5300 rakétát lőttek ki Izraelre, nagy részüket Gázából. Jákov Hadasz-Handelszman ismertette, országa számára most az a legfontosabb, hogy minél előbb kiűzzék Izrael területéről a Hamász tagjait.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva a nagykövet elmondta, egyelőre nem látni a harcok végét, de abban bíznak, minél hamarabb lezárják a háborút.

Az elmúlt napokban szakértők azt a kérdést próbálták megválaszolni, hogyan sikerült a Hamásznak ekkora mértékű támadást indítania Izrael ellen, az üggyel kapcsolatban Jákov Hadasz-Handelszman azt mondta, vizsgálatot fognak indítani, de előbb az országot kell megvédeniük.

A diplomata szerint a Hamász támadása mögött Irán áll, melynek célja, hogy egy újabb konfliktus alakuljon ki a térségben.

A nagykövet az izraeli háború geopolitikai hátterét ismertetve elmondta, Teherán nem örül az amerikai jelenlétnek, emellett a szaúdi–izraeli közeledés sem tetszik a perzsa országnak. Jákov Hadasz-Handelszman emlékeztetett, a 2020-ban létrejött Ábrahám-megállapodások értelmében Izrael több arab országgal is normalizálta kapcsolatait, példaként megemlítette, múlt évben már több mint egymillió fölötti izraeli utazott az Egyesült Arab Emírségekbe. Emellett a szaúdi–izraeli közeledésnek is vannak látható jelei, a nagykövet emlékeztetett, a háború kirobbanása előtt több izraeli politikus is az arab királyságba látogatott. A nemzetközi sajtóban temérdek hír jelent meg arról, hogy két héttel ezelőtt Haim Katz, Izrael idegenforgalmi minisztere a normalizációs tárgyalások megkezdése után elsőként érkezett hivatalos látogatásra Szaúd-Arábiába.

Borítókép: Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael Állam budapesti nagykövete (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.