Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

„Ami Izraelben zajlik, az 9/11 és a bucsai mészárlás kombinációja”

Hatalmas káosz uralkodik Izraelben és a Gázai övezetben már második napja – a közösségi oldalakra egyre ijesztőbb felvételek kerülnek fel a Hamász által kirobbantott háborúról. A gázai övezeti palesztin terrorszervezet szombat reggel több ezer rakétát lőtt ki Izraelre, miközben az országba beszivárogtak a Hamász-terroristák. Izrael azonnal megindította hadműveletét a palesztin területek ellen. A Magyar Nemzetnek Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael Állam budapesti nagykövete adott interjút, melyben rámutatott, a palesztinok nem egyedül hajtották végre a támadást, hanem Irán támogatásával.

2023. 10. 08. 17:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szombat reggel Izraelt megtámadta a Hamász palesztin terrorszervezet. Mi volt az első gondolata, mikor meghallotta a hírt?

– Nem igazán volt meglepő, mert ha ezen a területen élünk, megszokjuk az ilyen jellegű támadásokat. A Hamász egy palesztin terrorszervezet, amelyet Irán pénzügyileg irányít, politikailag támogat és motivál – ne feledkezzünk meg az alárendeltség egész láncolatáról. Ennek ellenére meglepett minket a támadás mértéke. Egy alapos szervezésről van szó, melynek célpontjai az ártatlan emberek. Mostanáig körülbelül 350 embert gyilkoltak meg, főként civileket.

Voltak, akiket a Hamász terroristái megtámadtak és lemészároltak, néhányukat pedig elrabolták, köztük csecsemőket, gyerekeket, nőket, felnőtteket, időseket vittek Gázába.

És ne feledkezzünk meg az izraeli területek felét érő bombázásokról sem, ami történik, azt egyetlen ország sem tűrné el, mi ennek megfelelően reagáltunk. Meglepetésként ért minket a támadás, de ha eljön az ideje, kivizsgáljuk, és megnézzük, mit rontottunk el. Most viszont az a küldetésünk, hogy kizavarjuk az összes terroristát, akik még a területünkön vannak. Utána pedig a Hamászra mérünk csapást, hogy a közeljövőben ne legyenek képesek ilyen támadásra.

– Miben más a mostani támadás, mint a többi?

– A támadásokat általában úgy hajtják végre, hogy válogatás nélkül zúdítják a rakétákat az izraeli településekre. Ezúttal viszont mindez csak csali volt, mert Hamász-terroristák százai – ha nem ezrei – szivárogtak be a szuverén területekre. Mintegy 25 izraeli falut, kibucokat és városokat támadtak meg, ahol túszokat ejtettek, és brutálisan meggyilkolták őket. Láthatja azokat a borzalmas videófelvételeket, amelyek bemutatják az elfogott emberek nyomorúságát, hogyan bánnak velük, hogyan bántalmazzák őket, hogyan hurcolják meg a nőket és a gyerekeket. Egy idős holokauszt-túlélő hölgyet, mielőtt elhurcolták Gázába, arra kényszerítettek, fegyvert tartson a kezében és ujjaival mutasson V betűt. Senki sem tudja, mi lett a sorsa, hasonlóan sok más emberéhez. Ez a legnagyobb különbség, melyre megfelelően kell reagálnunk nekünk is.

A mi szempontunkból a tegnapi nap az amerikai szeptember 11. és az ukrajnai bucsai mészárlás kombinációja.

– Szakértők szerint Izrael nem volt felkészülve a szombati támadásra. Hogyan történhetett ez meg?

– A Hamász nagyon világosan kijelentette, hogy célja Izrael Állam felszámolása. A támadás mértéke és az időzítés viszont meglepett minket, éppen a zsidó nagyünnepek végére esett, a Szimchát Tórá ünnepének utolsó napja volt, amikor sokan szabadságon vannak. Több tízezer tartalékost toboroztunk, hogy kiüldözzük a terroristákat Izrael területéről, majd csapást mérjünk Gázára. Érdemes figyelni az északi frontra is, ahol ma a Hezbollah megpróbálta provokálni Izraelt a libanoni határ mentén, azonnal visszavágtunk. Reméljük, nem fog eszkalálódni a helyzet, de ha igen, az összes tartalékost behívjuk, és két fronton fogunk harcolni. Mellesleg az események mögött Irán áll. Miért? Sok oka van, de úgy sejtem, most a fő ok a félelem: amerikai támogatással ugyanis békemegállapodás jöhet létre Izrael és Szaúd-Arábia között. Mi viszont most viszont háborúban állunk, és meg fogjuk nyerni.

– Miért éppen most támadhatott a Hamász? Köze lehet ahhoz, hogy az arab államok rendezték a kapcsolatokat Izraellel, vagy hogy most minden szem Ukrajnára szegeződik?

– Így van, most valóban minden szem csak Ukrajnára szegeződik, és nem örülnek annak, hogy az arab országok normalizálni akarják kapcsolataikat Izraellel. A kérdés az, hogy katonai és politikai stabilitást, gazdasági virágzást szeretnének-e a régióban, vagy alávetni magukat a zsarnokságnak, teokráciáknak, olyan terrorista államoknak, mint Irán. Irán ma a legnagyobb terrorista állam, bárhol, akár Európában, a Közel-Keleten, Afrikában bármi rossz történik, mindig megtalálni Irán lábnyomait. Ha a Közel-Kelet biztonságban van, virágzik, elcsendesedik, akkor Európa is biztonságban van, hiszen a Közel-Kelet és Afrika Európa, különösen az Európai Unió hátsó udvara. Mindazok a problémák, melyek a Közel-Keletről fakadnak, hatással lehetnek Európára: csökkentik a biztonságot és a jólétet, Magyarországon is – és fordítva is így működik.

– Az izraeli erők azonnal megindultak a Hamász ellen, hol tart most az izraeli hadművelet?

– Most az első küldetés, amit teljesíteni kell, az az összes, kibucokban tartózkodó Hamász-terrorista megsemmisítése. Legtöbbjüktől már sikerült megszabadulnunk, de számos településen még mindig folynak a harcok, a civilek lakta területeken is, melyeket már több mint 24 órája ostromolnak. Az embereket onnan nem tudjuk evakuálni, ők óvóhelyekre bújnak – minden lakásnak, háznak van saját óvóhelye, ahol az emberek arra várnak, kiszabadítsák őket. Reméljük, hamarosan vége lesz a harcoknak, és a mi részünkről senki sem sérül meg. A gázai műveleteket már elkezdtük, a légierő a Hamász és az Iszlám Dzsihád, a két nagy palesztin terrorszervezet katonai célpontjait bombázza. Kemény háború lesz, egy terrorszervezettel harcolni még nehezebb, mint a szokásos értelemben vett háborút megvívni. A háborúk rosszak, mert emberek halnak meg, sokak vérét kiontják. Ha két hadsereg közötti háborúról beszélünk, akkor a harcok a háború alapvető szabályai szerint folynak.

De ha terroristák ellen harcolunk, ők nem tartanak be semmilyen törvényt, számukra nincs határ.

A közösségi oldalakon tegnap óta látni lehet azokat a szörnyű jeleneteket, melyeket a Hamász terroristái vettek fel. Kihasználják, bántalmazzák a lányokat, gyerekeket, időseket. Ilyen ellenséggel állunk szemben, és nem hiszem, hogy egyetlen szuverén ország is képes lenne elviselni ezt a hozzáállást nemhogy évtizedekig, de még egy évig vagy egy hónapig sem. Jogunk van megvédeni magunkat, és ezt minden eszközünkkel meg fogjuk tenni.

– Mit gondol a nemzetközi reakciókról? Sokan azonnal elítélték a Hamász támadását, köztük Magyarország is, viszont az arab országokban, de még Németországban is a palesztinok éljeneztek az utcákon.

– Először is szeretném hálámat kifejezni a magyar kormánynak és a politikai intézményeknek támogatásukért. Ami viszont Európában történik, szégyen, mert ezek az emberek Európa nagylelkűségét élvezik, szívesen látják őket. Láttam azokat a szörnyű képsorokat Berlin Neukölln negyedéből. Ez a köszönet a fogadóországoknak, nemcsak Németországnak, hanem másoknak is. Az embereknek meg kell érteniük, hogy a terror vagy antiszemitizmus talán Izraellel, a zsidókkal kezdődik, de soha nem ott ér véget.

Beteg jeleneteknek vagyunk tanúi, és az európai országoknak át kellene gondolniuk a hálátlansághoz való hozzáállásukat.

Nos, az arab országokat tekintve érthető a reakció – sok esetben, amit a nyilvánosság előtt elmondanak, nem ugyanaz, mint amit zárt ajtók mögött hallani a helyzetről. Ez a különbség a demokratikus és a nem demokratikus világ között. Senkinek nincsenek jobb képességei arra, hogy demokratikusak legyenek, ám ehhez a fejlődéshez idő kell, és az arab országok még messze vannak ettől. De ahogy mondani szokták, Róma sem egy nap alatt épült fel, és a mi fejlődésünk sem egy nap alatt ment végbe.

Remélhetőleg a jövőben az arabok helyesen fognak dönteni, azaz olyan nyugati stílusú döntést hoznak, aminek következtében nem lesznek alávetve az olyan zsarnokságoknak és terrordiktatúrának, mint Irán, közvetlenül vagy bábjain, a Hezbollahon és a Hamászon keresztül. Mellesleg, amikor Iránról és arról beszélünk, hogy minden kapcsolódik a perzsa országhoz, ami negatív, nem is kell olyan messzire menni, mint a Gázai övezet, Ciszjordánia, Libanon vagy Jemen. Háromszáz kilométerre keletre az ukrán határon is ott vannak. Mit keresnek ott? Oroszországot segítik a háborúban. Egy másik példa: a Nobel-békedíjat egy iráni aktivistának ítélték, akit összesen 32 év börtönbüntetésre és 154 korbácsütésre ítéltek, amiért kiállt a női jogok mellett.

Borítókép: Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael Állam budapesti nagykövete (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.