Orbán Viktor: Határozottan elítéljük az Izrael elleni brutális támadást

A miniszterelnök a közel-keleti országnak üzent közösségi oldalán.

2023. 10. 07. 12:51
NETANJAHU, Benjámin; ORBÁN Viktor
Jeruzsálem, 2019. február 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfõ sajtótájékoztatója Jeruzsálemben 2019. február 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Határozottan elítéljük az Izrael elleni brutális támadást, és egyértelműen támogatjuk Izrael önvédelemhez való jogát. Szeretném kifejezni együttérzésemet és részvétemet Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek. Gondolataink és imáink Izrael népével vannak ezekben a sötét órákban” – osztotta meg az X közösségi oldalon Orbán Viktor.

A miniszterelnök a szombat reggel Izrael ellen indított támadásra reagált, amelyben a legfrissebb adatok szerint legalább 22 izraeli állampolgár életét vesztette és legkevesebb 545-en sebesültek meg.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő bejelentette, Izrael háborúban áll, az országban egyre súlyosabb a helyzet.

Európai vezető politikusok sorra szólalnak fel a Hamász támadásai ellen. James Cleverly brit külügyminiszter azt nyilatkozta, 

az Egyesült Királyság mindig támogatni fogja Izrael önvédelemhez való jogát.

Annalena Baerbock német külügyminiszter pedig arra mutatott rá, hogy a Hamász hozzájárul az erőszak fokozódásához a térségben. Hozzátette: az ártatlan emberek elleni erőszaknak és a rakétatámadásoknak azonnal véget kell vetni. Az MTI közlése szerint Charles Michel, az EU Tanácsának elnöke azt írta az X platformon (korábban Twitter): az Izrael és az izraeli lakosság elleni „válogatás nélküli támadások” ártatlan polgárokat sújtanak terrorral és erőszakkal. Az EU szolidáris az izraeli néppel ebben a szörnyű pillanatban – tette hozzá. Karl Nehammer osztrák szövetségi kancellár szintén az X-en azt írta:

Határozottan elítélem a Hamász ma reggel óta Izrael és ártatlan civilek elleni terrortámadását. Izraelnek joga van megvédeni magát az ilyen alattomos és tömeges támadásokkal szemben. Védtelen civilekre rakétákat lőni brutális terror, és soha nem eszköz a politikai problémák megoldására. Izrael biztonsága Ausztria számára nem tárgyalási alap.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke „a terrorizmus legmegvetendőbb formájáról” beszélt. Olaszország is támogatja Izrael önvédelemhez való jogát. A római kormány szintén a leghatározottabban elítéli a „terrort és az ártatlan civilek elleni folyamatos erőszakot” – áll Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hivatalos rezidenciájának szombaton kiadott közleményében. „A terror soha nem fog győzedelmeskedni” – írták. A támadásokra még Ukrajna és Oroszország is reagált.

Ukrajna határozottan elítéli az Izrael elleni folyamatos terrortámadásokat, beleértve a Jeruzsálemben és Tel-Avivban civilek ellen elkövetett rakétatámadásokat

– írta az X-en az ukrán külügyminisztérium.

Oroszország mindkét féllel és az arab országokkal is kapcsolatban áll az Izrael és a palesztinok közötti konfliktus eszkalálódása miatt. „Magától értetődik, hogy mindig önmérsékletre szólítunk fel” – idézi az Interfax hírügynökség Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettest.

Borítókép: Illusztráció. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő Jeruzsálemben 2019. február 19-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.