Az elrabolt izraeli gyermekek szabadon bocsátását követelik a Nobel-díjasok

„A gyerekeket soha nem szabadna bábuknak tekinteni a háború színterén” – szögezték le petíciójukban.

2023. 10. 22. 12:09
null
Askelón, 2023. október 7. Palesztin rakétatámadásban megrongálódott épületet néznek lakók az izraeli Askelónban 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet reggel óta 2500 rakétát lõtt ki Izrael déli és középsõ részére a Gázai övezetbõl, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Eddig 22 halottról és félezer sebesültrõl tudni, a fegyveresek izraeli túszokat hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe. Izrael teljes mozgósítást rendelt el. MTI/EPA/Atef Szafadi Fotó: Atef Szafadi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

86 Nobel-díjas írta alá azt a petíciót, mely a Gázába hurcolt izraeli gyermekek szabadon bocsátását követeli – számolt be az izraeli külügyminisztérium. A tárca közleménye szerint a kezdeményezők António Guterres ENSZ-főtitkárt, valamint a világ vezetőit is azonnali cselekvésre szólították fel, mondván a gyermekek elrablása és bebörtönzése háborús, valamint súlyos emberiesség elleni bűncselekmény.

A történelem során mindig is voltak háborúk, de az emberiség következetesen meghúzta a határt a háborús cselekmények és a háborús bűnök között. Egyetlen háború sem tűrhet el tömeges kegyetlenségeket. Egyetlen háború sem normalizálhatja a nemi erőszakot és a kínzást. Soha nem engedi meg a háború az ártatlan kisgyermekek fogságba ejtését a pokol kínjai között

– fogalmazott közleményében a 86 Nobel-díjas aláíró.

A petícióban rámutattak, a Hamász több száz izraeli katonát és civileket rabolt el, köztük hat hónap és 18 év közötti gyermekeket is. „A gyerekeket soha nem szabadna bábuknak tekinteni a háború színterén” – szögezték le. Hangsúlyozták, „szent kötelességünk, hogy megvédjük az ártatlanokat és a kiszolgáltatottakat”. A petíciót azzal a követeléssel zárták, 

Engedjétek el a gyerekeket!

Az aláírók között olyan nevek szerepelnek, mint Shirin Ebádi iráni bírónő, aki 2003-ban kapott Nobel-békedíjat első iráni és muszlim nőként, Ellen Johnson Sirleaf Libéria 2006 és 2018 közötti elnöke, aki az első megválasztott női államfő volt Afrikában – Nobel-békedíjat 2011-ben kapott. Az aláírók között van továbbá Daniel Kahneman 2002-es közgazdasági Nobel-díjas, Aaron Ciechanover 2004-es kémiai Nobel-díjas, Patrick Modiano 2014-es irodalmi Nobel-díjas, Jose Ramos-Horta 1996-os Nobel-díjas, és Olga Tokarczuk 2018-as irodalmi Nobel-díjas.

 

Hány izraelit tart fogva a Hamász?

Miután két héttel ezelőtt a Hamász palesztin terrorszervezet támadást indított Izrael ellen, sokakat elhurcoltak a terroristák Gázába, köztük izraeli és külföldi állampolgárokat is. Az izraeli hadsereg 203 emberről tud akiket biztosan túszként tartanak fogva, köztük harminc gyermek lehet, a hatvan év feletti túszok számát pedig tíz és húsz fő közé becsülik.

A BBC brit közszolgálati média több izraeli túsz kilétét nyilvánosságra hozta.

Az elraboltakért aggódnak családtagjaik, vannak köztük olyanok is, akik folyamatos orvosi ellátásra szorulnak vagy gyógyszeres kezelés alatt állnak.

Borítókép: Palesztin rakétatámadásban megrongálódott épületet néznek lakók az izraeli Askelónban 2023. október 7-én (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.